Laster...
Slik strikker du med rundpinne

Slik strikker du med rundpinne

Posted: 04 April, 2022
Writer: Eddna
Kategori:

 

Bare ta det rolig – så skal vi forsøke å hjelpe med disse spørsmålene! Vi starter med en ordliste:

ORDLISTE

fast rundpinne: En rundpinne der kabelen er fastmontert på endepinnene.

kabel: En plast- eller metallwire som binder sammen begge endepinnene.

markør: en metall- eller plastring som plasseres på pinnen for å markere et visst punkt på omgangen, alternativt festes den i selve arbeidet for å markere antallet økninger eller lignende.

utskiftbar rundpinne: En rundpinne der endepinner og kabel er separert, og deretter monteres sammen av brukeren. På denne måten er det mulig å bytte ut endepinnene, avhengig av hvilken tykkelse du trenger i øyeblikket.

endepinne: Pinnespissen av tre, metall eller plast (eller annet materiale) som sitter i endene av en rundpinne.

Da har vi blitt kjent med de ulike begrepene. På tide å snakke mer om hvilken nytte man kan ha av en rundpinne!

Når skal man bruke en rundpinne: Navnet antyder at en rundpinne brukes til rundstrikking, dvs. når et arbeid strikkes rundt og rundt i en sirkel (som f.eks. når du strikker en lue eller bærestykke på en genser) - men, en rundpinne kan like gjerne brukes når du strikker frem og tilbake. Fordelen med det er fremfor alt ergonomisk – fordi belastningen på armene dine blir mindre når du slipper å «holde oppe» et par rette pinner. Det er også flere fordeler – som f.eks. at arbeidet ditt blir mindre plasskrevende og ikke «stikker ut» når du strikker på buss eller tog, eller at du lettere kan prøve plagget underveis når du strikker.

Å legge opp på rundpinne: For å legge opp på doble pinner, akkurat som når du strikker med rette pinner, gjør du slik: Legg de to endepinnene parallelt slik at kabelen på rundpinnen blir "bøyd" på midten. Legg opp ønsket antall masker og trekk deretter forsiktig ut den ene endepinnen.

OBS! Det er vanlig å legge opp på doble pinner slik at oppleggsmaskene ikke blir stramme  – men passe løse.

Å strikke rundt på rundpinne: Når du strikker rundt på rundpinne strikker du maskene sammen til en ring på første omgang. Dette gjør du ved å begynne å strikke i den første masken du la opp i stedet for å snu og strikke tilbake slik du gjør når du strikker frem og tilbake. Første maske på omgangen havner på den måten rett ved siden av siste masken på omgangen.

OBS! Det kan være praktisk å markere hvor omgangen starter og slutter, ved å sette en markør mellom første og siste maske på omgangen.

Å strikke frem og tilbake på rundpinne: En rundpinne kan erstatte to rette pinner. Når du har lagt opp ønsket maskeantall, snur du som vanlig ved å ta tak i endepinnen i den enden der første maske på oppleggspinnen befinner seg, og med den strikkes maskene i tur og orden, med start ved siste oppleggsmaske. Deretter snur du og strikker tilbake igjen akkkurat som om du skulle strikke på rette pinner.

 

Å velge modell: Det finnes rundpinner av både tre, metall og plast (og også andre materialer). Hvilken variant du velger, er først og fremst en smakssak – men akkurat som når det gjelder «vanlige» strikkepinner, kan enkelte materialer fungere bedre i visse sammenhenger. Det kan for eksempel være praktisk å bruke en ekstra spiss endepinne i metall når du strikker et blondesjal, eller det kan kjennes behagelig å jobbe med en myk endepinne i tre når du strikker gensere av islandsk ull.

For at en rundpinne skal fungere godt, er det imidlertid viktig at overgangen mellom kabel og endepinner er jevn.
Og avhengig av HVA du skal strikke, kan det også fungere forskjellig med ulike typer kabler. Vil du for eksempel bruke magic loop-teknikk (se forklaring nedenfor),
er det viktig at kabelen er glatt og fleksibel.

Å velge lengde: Du velger lengde utifra størrelsen på arbeidet ditt.

En 40 cm lang rundpinne kan brukes til luer, halsringninger, babyplagg og ermer – mens 60 og 80 cm fungerer bedre til større plagg som gensere, sjal, kofter og jakker.
Det finnes også lengre rundpinner (100 og 120 cm) som kan være praktiske til virkelig store arbeider som tepper eller lignende, eller om du for eksempel vil ha mulighet til å prøve et plagg underveis i strikkingen

Å strikke med Magic Loop: Magic Loop kalles metoden som brukes når man strikker et arbeid med mindre omkrets enn rundpinnens kabel, men med en lengre rundpinne.
For at det skal fungere, lar du kabelen stikke ut i en løkke utenfor arbeidet (derav navnet magic LOOP = løkke).
Teknikken brukes også når man strikker to sokker eller to ermer parallelt på samme rundpinne. 

© 2023 - Eddna