Laster...

Hvordan går det med Siw’ene rundt omkring i stuene? Håper at dere liker følelsen av det myke lingarnet og resultatet som vokser frem mellom hendene. Følelsen av lin på kroppen er den beste spør dere meg. Jeg har noen lingensere som brukes konstant i sommerhalvåret. Jeg elsker den store vidden som gjør dem så svale, og at de kan trekkes utenpå en kjole like godt som rett på kroppen.

Jeg vet også at meningene om lin er delte: man elsker å strikke med lingarn – eller hater det. Hvis du strikker mye med det, kan det kjennes over fingeren der tråden ligger, og litt i hendene også. Synes du det er krevende for hendene har jeg to tips: for det første anbefaler jeg å prøve pinnene Addi Novel, de små fordypningene på pinnene gjør at det ikke glir så lett og derfor kan du slappe av litt med hendene når du strikker. For det andre kan du bytte på med et annet prosjekt i et annet materiale (eller jeg vet at det er normalt å gjøre, men jeg er en sånn monogam strikker, så jeg bare nevner det likevel). Hvis du får vondt der tråden glir over fingeren, kan du bare sette på litt hudtape eller plaster som tråden kan gli over, det bruker å hjelpe for meg.

Oppskriften til Siw finner du her

Forhandlare til Järbo Lin finner du her

Er det ikke moro å se at blåklokkemønsteret på ermene vokser? Som dere har lagt merke til, blir omgangene lengre og lengre for hver økning på bærestykket, og det tar litt tid å komme rundt. Kjennes det som om du strikker et telt som er minst to nummer for stort? Bra! Da er du på rett vei! Men jeg synes likevel det er moro å strikke, hullmønsteret bryter monotonien i glattstrikkingen akkurat passe, men vi har fortsatt store partier som passer fint til sosial strikking eller tv-strikking.

 

Er du i tvil om størrelsen på toppen (det gjelder spesielt hvis du har justert den!) da er det nå på tide å prøve den – før du deler til ermene. Det synes jeg går lettest med Scoubidou-snorer (hule plastsnorer som selges i hobbyforretninger). Da trekker jeg én snor inn på hver ende av rundpinnen og lar maskene gli ut på snorene – og så er det bare å trekke toppen over hodet og prøve.

Har du fulgt oppskriften og strikker en oversize-topp så kan det være vanskelig å tenke seg hvordan det blir før du har delt til ermene, den vil nemlig være svært stor og uformelig  akkurat nå, men den vil ta form senere. Er du derimot urolig for om toppen er stor nok, kan det være lurt å prøve nå og se om du trenger å strikke flere økninger. Slik setter jeg plastsnoren inn på pinnen (trykk den ordentlig fast!):

 

Og det er bare å telle ned omgangene til slutten på bærestykket og deretter vil omgangene minske drastisk igjen! Og det skal vi prate om i dag – hvordan man deler til ermene.

Slik ser det ut når jeg har strikket alle økninger og er klar for å strikke ermene.

 

 

Jeg har forsøkt å ta en selfie med den på meg så dere får en idé om hvordan den ser ut på meg (ikke se på bakgrunnen, vi skal flytte nå i vår):

 

Når du har satt maskene til første ermet over på en tråd eller plastsnor, snur du arbeidet og strikker opp 10 nye masker, vi har laget en video så du ser hvordan det gjøres.

 

 

 

Og når jeg har satt det ene ermet på en tråd og strikket opp nye masker, så ser det slik ut hos meg:

 

 

Og når du har gjort det samme på begge ermene (ikke glem den nye markøren for begynnelsen på omgangen) – da strikker du videre bare i glattstrikk til du har ønsket lengde eller slik det står forklart i oppskriften.

 

Det står i oppskriften, men jeg skriver det her igjen: husk – eller sjekk – hvilken omgang i diagrammet du er på, for nå skal du begynne på ermene der du senere slutter. Men husk også hvor du slutter på ermet så du kan strikke begge like lange (hvis du nå ikke strikker begge samtidig).

 

TIPS! Hvis du tenker å forlenge toppen, så gjør du det slik at du nå strikker ermene så lange som du vil ha dem. Da vet du hvor mye garn du har igjen til bolen. Det er også viktig å tenke på at det går med ekstra mye garn til i-cordavfellingene så pass på å spare nok garn til dem.

 

Når du har kommet ned til ønsket lengde på toppen, er det tid for i-cordavfelling – ikke vanskelig i det hele tatt, men det tar litt tid – og blir veldig pent! Du begynner med å strikke opp tre nye masker (akkurat som du gjorde under ermene!). Deretter strikker du *tre masker rett og de to neste vridd rett sammen (= strikk i de bakre maskebuene) **. Sett alle fire maskene tilbake på venstre pinne og gjenta *-** til du har felt av alle maskene.

 

 

Ha en trivelig strikkeuke, og neste uke er tiden kommet for ermer og blokking!

© 2023 - Eddna