Laster...
Strikkemarkører – en god hjelper til prosjektene dine!

Strikkemarkører – en god hjelper til prosjektene dine!

Posted: 04 April, 2022
Writer: Eddna
Kategori:

Strikkemarkører er en virkelig fiffig liten sak. De hjelper deg til å holde oversikt på rapporter,  økninger og hvor omgangene starter. Faktisk helt uunnværlig når man strikker på rundpinne.
For en ukonsentrert person er det supert å kunne sette en markør etter hver fargerapport i mønsterstrikk. Sjansen for å miste oversikten i strikkingen og diagrammet reduseres betydelig med markører!

Det finnes mange ulike strikkemarkører. Iblant er de rene små kunstverk, iblant er det bare en glatt ring eller krok. Men formålet er det samme: å minne deg på hvor i strikkingen du skal gjøre et bestemt moment og å vise hvor omgangen starter.

I en oppskrift kan det stå: "Strikk en økning, sett markør". Det betyr at du ganske enkelt setter markøren på pinnen etter økningen og lar den følge med i arbeidet omgang etter omgang. I oppskriften kan det senere stå "strikk frem til markøren". Da vet du nøyaktig hvor langt du skal strikke fordi markøren sitter på riktig sted. Det gjør at du slipper å telle hver maske, men i fred og ro kan strikke frem til markøren.

I mange oppskrifter brukes flere markører, og iblant kalles de A, B, C, D. Da er det smart å bruke forskjellige markører, eller markører med bokstaver på for å vite hvem som er hvem. Det kan også være ekstra tydelig å ha en spesiell markør (kanskje en ekstra morsom en) for å markere starten på omgangen.

 

Vi kan dele strikkemarkører inn i to grupper: de som kan åpnes og de som ikke kan det.
Les mer om forskjellene nedenfor!

Stickmarkörer


Låsbare markører

Oftest ser de ut som en sikkerhetsnål eller en liten hengelås. Disse kan på da festes i selve masken, og er smarte å bruke når du f.eks. vil markere økninger etter hvert når du strikker et erme. De kan naturligvis brukes på kabelen/pinnen akkurat som de lukkede.

Lukkede markører

Disse setter du på selve strikkepinnen og kan altså ikke brukes til å markere enkeltmasker. De er perfekte å bruke for å markere mønsterrapporter.

Lag egne markører

Er du av den kreative typen, er det moro å lage egne markører. Du kan bruke perler eller leire som herdes i ovnen. Alt du trenger finner du i hobbyforretninger, som f.eks. Panduro.


Markører laget av leire

Du trenger:

• Modelleire som kan herdes i ovn, f.eks. Fimo-leire.
• Smykketråd
• Klemperler
• En smykketang

Slik gjør du:
Form hva som helst av leiren, men husk å lage figurer som ikke har detaljer som garnet kan henge seg fast i. Klipp av noen centimeter med smykketråd og bøy den dobbelt.
Træ på en klemperle midt på den dobbeltbrettede tråden og klem den sammen så du får en fast løkke på den ene siden og to rette trådender på den andre.
Trykk de doble trådendene inn i leirefiguren helt til klemperlen. Herde i ovnen, la den avkjøles. Ferdig!

 

 

Klemperler: små perler som ved hjelp av en tang blir flate og holder smykketråden fast i ønsket posisjon. Og selvsagt også den ferdige strikkemarkøren!

 

Strikkemarkører med perler

Du trenger:

  • Perler
  • Smykketråd
  • Klemperler
  • En smykketang

Slik gjør du:

Samme som med leiremarkørene, men enda enklere: bare træ på perler på smykketråden som du har bøyd dobbelt. Start og slutt med en klemperle. Klipp av overflødig smykketråd nederst. Ferdig!

 

 

Når krisen rammer

Ørepynt, sikkerhetsnåler, nøkkelringer, tanntråd, hårstrikker ... bare fantasien setter grenser når du er i desperat behov for en strikkemarkør og ikke har noen i nærheten. Bare pass på å ikke bruke ting som lett går opp eller går i stykker, du vil jo ikke risikere å miste starten på omgangen. Den absolutt enkleste formen for strikkemarkør er å knytte en liten garntråd til en løkke. Og neste gang: kjøp en skikkelig ladning så du har for hånden hjemme. Du vil ikke angre på det!

Til slutt vil jeg tipse om dette kule halskjedet som er magnetisk! Halskjedet kommer med 20 markører, to flettepinner og en reparasjonskrok (en nål med strikkepinne i den ene enden og heklenål i den andre – super å plukke opp masker med).  Alt fester seg til kjedet og forsvinner ikke ned blant sofaputene. Så utrolig bra!

 

© 2023 - Eddna