Laster...
Del 1: The Top Siw - Nå setter vi i gang!

Del 1: The Top Siw - Nå setter vi i gang!

Posted: 13 April, 2021
Writer: Madelene Linderstam
Kategori:

ENDELIG kjører vi i gang Järbos vår-KAL der vi strikker toppen Siw i Järbos nye lingarn. Er dere like ivrige som jeg? I tre uker skal jeg guide dere gjennom hvordan man trinn for trinn strikker denne toppen. I dette første trikket velger vi størrelse, legger opp og kommer i gang. Selve mønsteret til toppen finnes her.

 

VELG STØRRELSE

Siden denne toppen har 30 cm bevegelsesvidde, kan du gå litt opp og ned på størrelsene slik du ønsker. 30 cm kan høres mye, men vil du ha at toppen skal gi litt mer oversize-følelse, så trengs det litt god vidde. 30 cm er totalt 15 cm på for- og bakstykket. Det betyr at du vil ha ca. 7,5 cm ekstra på hver side av kroppen din, så det er ikke så veldig stort som det kan virke. Men hvis du befinner deg mellom to størrelser, kan du velge å gå opp eller ned.

 

Her ser du målene som du kan gå ut ifra – kroppsmål og plaggets ferdige mål:

STØRRELSER: XS(S)M(L)XL(2XL)3XL(4XL)

OVERVIDDE - kroppens mål: 86(94)103(113)123(133)143(153) cm

OVERVIDDE - plaggets mål: 16(124)133(143)159(169)179(189) cm

 

Selv har jeg et brystmål på ca. 110 cm, om jeg velger Medium får jeg en litt smalere modell, og om jeg velger Large får jeg litt mer vidde enn de 30 innberegnede. Jeg liker oversize – så jeg kommer til å velge Large til meg selv.

 

NØSTE GARNET

Siden lingarnet har litt mer glans enn mange andre kvaliteter, anbefaler jeg at du nøster det for hånd til et gammeldags rundt nøste. Unngå å nøste på nøstemaskin eller nøstepinne, for hullet du får i midten vil gjøre at garnnøstet lett nøster seg opp og lager en stor floke. Ikke. Moro.

 

Garnnystan

STRIKKEFASTHET

Hvis du ikke allerede har sjekket strikkefastheten din, så er det på tide å gjøre det nå. Strikk en prøvelapp og mål. Du skal ha 19 masker og 24 pinner på 10 x 10 cm. Hvis du legger opp 30 masker og strikker 12 cm, får du et bra mål på prøvelappen (mål på midten). Ser du her at det er flere masker på 10 cm, må du gå opp i pinnetykkelse, og er det for få masker, må du gå ned. Selv strikker jeg veldig løst, så jeg starter med pinne 2.5 mm.

 

OPPLEGG

Nå når du har valgt størrelse, sjekket strikkefasthet og nøstet garnet så kjører vi i gang. Nå er det tid for å strikke opplegg som en i-cord! I-cord strikkes lettest på to strømpepinner der maskene kan enkelt og greit kan gli fra ene enden av pinnen til den andre. Se video her. Hvis du ikke har strømpepinner, kan du fint bare sette maskene tilbake på venstre pinne etter hver gang du har strikket dem. I-cord ble oppfunnet av en kjent strikker som het Elizabeth Zimmermann, i-en står for idiot fordi det er så enkelt at selv den største idiot kan lære seg å strikke den. En i-cord går ut på at du strikker på rettsiden hele tiden og at garnet dras fra høyre til venstre side bak så strikkingen trekkes sammen til en pølse.

 

Når jeg strikker i-cord i lingarn blir det ikke så jevnt og pent, men når jeg plukker opp masker etterpå, blir det pent likevel. Hvis du også synes den kunne vært penere, så bare fortsett uansett. Her kan dere se en typisk lite pen i-cord (som dere ser på bildet lengre ned, ser den fin ut når jeg har plukket opp masker):

Når alle pinnene er strikket, skal i-corden måle ca. 66(65)70(70)75(80)80(85) cm (du kan strekke den lett når du måler).  Er den kortere, fortsetter du til du har ca. samme lengde som over, og deretter plukker du opp en maske i hver pinne. På neste pinne strikker du sammen maskene med jevne mellomrom så du får det antallet masker du skal ha. Strikker du masker sammen får du et penere resultat enn om du i stedet dropper å plukke opp masker i visse pinner på i-corden.

Nå skal vi plukke opp masker langs i-corden, nærmere bestemt én maske i hver pinne.

Siden det kan bli små hull med lingarnet, anbefaler jeg at du plukker opp i begge bena på masken, her ser hvordan man gjør det her. Du vil få en skjøt midt på i-corden der du har byttet pinne, og det er langs denne skjøten du plukker opp maskene.

Hvis i-corden ligger horisontalt foran deg, vil skjøten være på midten, og da plukker du opp maskene på den siden av skjøten som er nærmest deg.

FORKORTEDE PINNER

Nå skal det strikkes forkortede pinner! De strikkes for at toppen skal bli litt høyere bak enn foran. Da sitter den mye penere på kroppen. Har du ikke har strikket forkortede pinner før, så se her hvordan du gjør det. Jeg bruker teknikken German Short Rows fordi jeg liker den best, men har du en annen teknikk du liker bedre, så kan du selvsagt bruke den i stedet.

 

HULLMØNSTER

Nå er det endelig tid for å sette markører for hullmønsteret på ermene, begynne å strikke ifølge diagrammet og for alvor komme i gang med bærestykket.

Når du strikker diagrammet kan du velge om du vil strikke som forklart i teksten eller diagrammet. Diagrammet leses fra høyre mot venstre siden det er i den retningen du strikker.

Alle har sine egne favorittmetoder for å holde rede på hvor man befinner seg i diagrammet, beskjedlapper er vanlig. Selv bruker jeg  en app som heter KnitCompanion når jeg leser diagrammer. Appen er gratis og finnes både for Android og Iphone (du kan betale og få ekstra funksjoner, men det gjør ikke jeg). I appen finnes det pinne-/omgangstellere så du bare klikker hver gang du repeterer en pinne, da vet du enkelt hvor mange repetisjoner du har igjen (du ser dem lengst nede til høyre i bildet nedenfor), som når du skal repetere første pinne eller omgang flere ganger. Det finnes også en gul horisontal linje som lett kan flyttes og markere hvor du er. Neste gang du åpner appen, er den der du gikk ut av den, og du risikerer aldri å miste noe. Jeg bruker et ipad-nettbrett som har litt større skjerm enn en telefon, men appen funker selvsagt på begge alternativene. Alle mønstrene finnes som PDFer i Facebookgruppen. Her ser dere hvordan det ser ut når jeg bruker KnitCompanion:

Når du har skjønt hvordan bærestykket er oppbygd, med flere repetisjoner av første omgang og med økningsomganger, så går det av seg selv. På bildet nedenfor kan du se at jeg har strikket to økningsomganger (de blir som ”linjer”) og at de forkortede pinnene gjør bakstykket høyere enn forstykket.

Den kommende uken fortsetter du så langt du rekker på bærestykket. I neste blogginnlegg  strikker vi så ferdig bærestykket og feller til ermer! Spørsmål og kommentarer tar vi i mellomtiden i Facebookgruppen. Kos deg med vårstrikken – det ska bli moro å se hvordan Siw’ene deres tar form!


 

© 2024 - Eddna