Laster...
En guide i heklenåljungelen

En guide i heklenåljungelen

Posted: 04 April, 2022
Writer: Eddna
Kategori:

Er di nybegynner? Kjøp en ganske billig heklenål for å se om hekling er noe du vil fortsette med. Gjerne en med et godt ergonomisk grep, men den trenger absolutt ikke å være dyr. Rød soft grip er en favoritt. Du får lett grep om håndtaket, samtidig som den er utrolig rimelig og fleksibel. Den fungerer til alt! Du kan selvsagt også kjøpe en vanlig heklenål som denne i metall. De fungerte før, de fungerer nå også. Ta en titt på vår hekleskole - der får du basiskunnskapene du trenger for å komme i gang med heklingen!

Hvordan holder du heklenålen?

Knivgrepet - å holde heklenålen på samme måte som om du skjærer brød

Pennegrepet - å holde heklenålen på samme måte som når du skriver

Hvilket grep som er det beste er ikke lett å svare på. Mange tror at pennegrepet gir minst belastning på håndledd og hender, og det kan nok være tilfelle. Det går faktisk an å bytte grep! Har du blitt vant med knivgrepet, men vil bytte til pennegrepet? Prøv. Det tar korttid å venne seg til det nye. Uansett hvilket grep du bruker, fungerer selvsagt alle heklenåler, men de ergonomisk formede nålene kan passe best for deg med knivgrep (hvis du vil være snill mot hendene dine).

Virknålar

Materialer

Hva er best? Her er det store svaret: du bør hekle med det du liker best. Ofte ender man med å bruke en viss type heklenål og holder deg til den. Materialene har jo litt ulike egenskaper som passer alle på ulike måter:

Heklenåler i tre
De veier ofte veldig lite, blir ikke varme eller kalde på samme måten som metall blir. Tre gir også en herlig og naturlig følelse. Garnet sitter litt bedre på heklenålen, så vil du ha god glid bør du heller velge metall. Blir du lett svettet i hendene, kan tre være bra fordi heklenåler laget utelukkende av metall har en tendens til å gli rundt i hånden hvis du svetter. Heklenåler i tre er veldig slitesterke, men de kan selvfølgelig gå i stykker eller brenne opp hvis uhellet er ute. Det finnes også heklenåler med trehåndtak og metallhode, kanskje en gyllen kombo for deg som liker tre, men som også vil at garnet skal gli lett? For å gjøre det ekstra vanskelig å velge, finnes det også ulike trekvaliteter. Enkelt sagt er bambus er lettere enn bjørk. Mange av heklenålene i tre fra Knit Pro er malt, mens Järbo sin heklenål i bjørk viser treet slik det ser ut. En smakssak!

Heklenåler i metall
Har en viss tyngde som kan kjennes behagelig i hånden. Garnet glir godt og de er i prinsippet umulige å skade eller knekke. En klassiker som fortsatt holder, ganske enkelt. De fleste ergonomiske heklenålene har nål i metall.

Heklenåler i plast
Her snakker vi fargerikt! Garnet glir ganske godt mot plast, men det er ikke så glatt som metall. Helenålene veier ikke mange gram dersom de er rette og i plast, mens de med ergonomiske plasthåndtak veier litt mer. Resirkulert plast er en god ting, og selv her er det litt å velge mellom.

Ergonomiske heklenåler
Her finnes det som sagt både de nette variantene med jevnt tykt og mykt håndtak og de mer solide med buet håndtak. Hvis du vet at du lett kan få vondt i håndledd eller hender, er de med bøyd håndtak det beste du kan ha! Og får du lett vondt, er det alstå en idé å tenke på å bytte grep.

Er det verdt å kjøpe et helt heklesett?

Hvis du hekler mye og har funnet en favoritt – definitivt! I starten er det greit å prøve seg frem så du og hendene dine har det bra. Deretter kan du sjekke de fine kitene som finnes. Et kit med våre røde ergonomiske nåler er ett tips, men sverger du til de mer solide ergonomiske nålene kan det absolutt være en idé å ønske seg dette i julegave.

© 2024 - Eddna