Laster...
Julevotten 2019: Del 1

Julevotten 2019: Del 1

Posted: 23 February, 2022
Kategori:

Hjertelig velkommen hit, på selveste Luciamorgenen!

Håper at lysene brenner hos deg, at du har noe varmt i koppen og pepperkaker på fatet! Nå skal vi nemlig ta for oss den aller første delen av Julvanten 2019! Kanskje kommer du til å strikke akkompagnert av vakre Luciasanger? Det har i hvert fall jeg (Maja) tenkt å gjøre!

Del 1 fokuserer på den mønsterstrikkede mansjetten som er forsterket med et vrangbordstrikket belegg for ekstra god passform og varme. Konstruksjonen ligner den som brukes når man strikker Lovikka-votter, så du vil kanskje kjenne deg litt igjen hvis du har strikket dem tidligere? Vi vil også arbeide med to ulike strikkestørrelser,  dette for at den mønsterstrikkede delen skal bli mer romslig, mens vrangborddelen blir mer tilsittende. Denne delen inneholder også en favoritt i reprise fra förra årets julvante - nemlig den vakre Latviske fletten som også rammer inn årets mansjett.

OBS! For at votten skal få samme mål som angis i størrelsesinfoen, er det viktig at du kontrollerer at strikkefastheten stemmer før du begynner å strikke! Här finner du all informasjon du trenger om garnforbruk, strikkefasthet og størrelse.

MANSJETT - Mønsterstrikket del

Med pinne 3 mm og MF1: Legg opp 60 m. Strikk rundt:

Latvisk flette

1. omg: *1 r med MF1, 1 r med BF*. Gjenta *–* ut omg.

2. omg: *1 vr med MF1, 1 vr med BF*. Gjenta *–* ut omg. OBS! Hold begge trådene foran arbeidet når du strikker. Ved hvert fargebytte skal det nye garnet føres under garnet du nettopp har strikket med.

3. omg: *1 vr med MF1, 1 vr med BF*. Gjenta *–* ut omg. OBS! Hold begge trådene foran arbeidet når du strikker. Ved hvert fargebytte skal det nye garnet føres over garnet du nettopp har strikket med.

Strikk mønster i glattstrikk (= rette masker på alle omganger når du strikker rundt) iflg diagrammet, dvs. 1.-10. m 6 ggr per omg fra 1.-13. omg (OBS! Du leser diagrammet fra høyre mot venstre.)

Slik holder jeg garnet når jeg strikker med to farger:

Den tråden som holdes nærmest arbeidet kalles mønsterfargen (MF) og blir da ”dominant” i mønsteret (den synes altså mest). Den tråden som holdes lengst bort fra arbeidet kalles bunnfargen (BF) og legger seg som en bakgrunn, dvs. at den fremtrer ikke like tydelig som den dominante tråden.

Husk at MF skal løpe nedenfra og BF ovenfra! Og at det er viktig at du er konsekvent med fargeordningen for å få et pent resultat. På 5.-6. og 8.-9. pinne er tre farger aktive. Da er det BF som skal være dominant farge og MF1 som er bakgrunn når selve stjernene strikkes, mellom stjernemotivene betraktes MF1 som dominant og MF2 som bakgrunn. Du kan lese mer om strikking med flere farger här!

SMÄLLKARAMELL:

GÅRDSTOMTEN:

BARNDOMSJUL:

MIDVINTERNATT:

Strikk ytterligere en latvisk flette som forklart tidligere.

Nå er den mønsterstrikkede delen av mansjetten ferdig – på tide å gå videre til den delen som skal gi ekstra god passform og varme, nemlig vrangborddelen!

MANSJETT – Vrangbordstrikket del

Snu arbeidet med vrangen ut.

Bytt til strømpepinner 2 mm og MF1:

Strikk 1 omgang rett med retning mot venstre (= motsatt retning i forhold til slik du strikket tidligere). Se pil på bildet over.

Strikk 19 omg vr.bord (1 r, 1 vr).

Strikk 1 omg r.

Nå er mansjetten ferdig! 

Psst! Bli med i vår Facebook-gruppe Julvanten – der deler vi bilder, tips og inspirasjon. Vis gjerne arbeidet ditt på Facebook og Instagram (@jarbogarn). Glem ikke å hashtagge med #julvanten2019 !

© 2024 - Eddna