Laster...

Ravelry - et grunnkurs til strikkeverdens største hjemmeside

Posted: 04 April, 2022
Writer: Eddna
Kategori:

Har du hørt om Ravelry?

I dette blogginnlegget vil vi fortelle deg hva det er for noe, hvordan du blir medlem og hvilke funksjoner som er mulig å oppdage der.

Først av alt: Hva er så dette Ravelry? Det er en nettside (www.ravelry.com) som er en kombinasjon av et sosialt forum og et gigantisk internasjonalt oppskriftsbibliotek. De fleste av verdens store oppskriftsprodusenter og designere finnes på Ravelry, men selv privatpersoner kan dele sine egne enklere oppskrifter. Hos Ravelry kan du enkelt søke opp strikke- og hekleoppskrifter fra hele verden, både gratisoppskrifter og oppskrifter du kan kjøpe digitalt.

Ravelry er på engelsk, men du kan også finne tusenvis av svenske strikke- og hekleoppskrifter eller oppskrifter på andre språk. Järbos oppskrifter er selvsagt alltid tilgjengelig på Järbos hjemmeside, men også på Ravelry. Totalt har Ravelry over syv millioner brukere verden over, og vokser for hvert år. For mange er Ravelry den naturlige måten å finne inspirasjon og oppskrifter til nye prosjekter.

En morsom funksjon er at når du finner et en oppskrift du liker, kan du se foto og lese kommentarer fra alle andre som har strikket akkurat den oppskriften. Det er en fin måte å se hvordan plagget sitter på ulike kropper, og hvordan det ser ut i ulike fargekombinasjoner. Brukere kan også gradere vanskelighetsgraden på oppskriften, noe som gir en pekepinn på hvor enkelt eller vanskelig det er å strikke.


Slik skaffer du en konto

Å være medlem på Ravelry er helt gratis. Som medlem får du tilgang til alle funksjoner og tjenester, som for eksempel det store oppskriftsbiblioteket og en personlig side hvor du kan vise dine egne prosjekter.

Gå inn på www.ravelry.com. Klikk på " Join now" (bli med nå) og skriv inn et brukernavn som du velger selv, samt din e-postadresse. Nå kan du logge inn og utforske Ravelry!


Søk etter oppskrifter

Vi starter med å se i oppskriftsbiblioteket. Klikk på ”Patterns” (oppskrifter), se bildet under, og velg deretter "Advanced search" (avansert søk). Nå åpner det seg en verden av filtreringsmuligheter! Oppskriftene du ser direkte i visningen er de mest populære oppskriftene i verden akkurat nå.
Filtrering

Du kan filtrere på mye, men du kan også bruke boksen for fritekstsøk og for eksempel skrive «genser». Bruker du engelsk får du opp flere resultater. Du kan også søke på oppskriftens navn hvis du leter etter en spesifikk oppskrift, for eksempel "Karamell".

Du kan også velge om du vil se oppskrifter både på ”Crochet” (hekling) og/eller ”Knitting” (strikking). Et tips er å skrive inn om du vil se gratisoppskrifter eller betaloppskrifter eller begge deler ("Free" = gratis). Du kan også filtrere på plaggtype, alder, konstruksjon, garnforbruk, strikkefasthet, vanskelighetsgrad, antall farger, garntykkelse og mye, mye mer. Ravelry bruker ofte de internasjonale garngruppene med navn som Fingering, Sport, DK, Worsted, Aran og Bulky. Fingering betyr for eksempel at garnet er ca. 400 meter / 100 gram.

For å se hvilken garntykkelse våre garn har, ta en titt på hjemmesiden vår under filtreringen Garnvekt. Der kan du se hvilke garn som tilhører hvilken internasjonal garngruppe. Har du for eksempel fem nøster Raggi kan du fylle inn at du vil se oppskrifter som er for Aran, som er Raggi sin internasjonale garngruppe. Da vil du bare se oppskrifter hvor det fungerer å strikke med Raggi (og tilsvarende garn).


Velg språk
For å se kun norske mønstre, velg "Language" (språk) i filtervinduet til venstre. Kryss i "Norwegian". Hvis du ikke fyller ut noe, vil du se oppskrifter på alle ulike språk, hovedsakelig engelsk. Imidlertid finnes det tusenvis av svenske oppskrifter også.


Slik ser en oppskriftsside ut

Når du går inn på en oppskrift, ser det ut som på bildet nedenfor. Der kan du se om oppskriften er gratis, se hvilket garnforbruk den har, hvilke språk oppskriften finnes på og alle andre fakta om oppskriften. Du kan også se bilder, både designernes bilder og bilder tatt av brukere som har strikket plagget. Dersom oppskriften er en betalingsoppskrift, vil du bli omdirigert til en kjøpsside når du klikker på den. For å se andres bilder, klikk på "Projects" (prosjekter) i menyen øverst til høyre. Se på en oppskrift på Ravelry her: Slik for eksempel ser vår Morgonstjärna-kofte ut på Ravelry.Dine favoritter og ditt bibliotek

En smart måte å samle favorittoppskriftene dine på (og å gjøre designeren glad!) er å legge dem i "Favorites" (favoritter). Klikk "Save in favorites” (lagre i favoritter). Du kan både favorittmerke oppskrifter og plagg fra andre brukere. Hvis du vil lagre oppskriften i biblioteket ditt, klikker du på "Add to library” (legg til i bibliotek)" så havner oppskriften der.


Din egen profilside
For å legge ut egne strikkeprosjekter og se på favorittene dine, klikker du på "My notebook” (min notatbok) i høyre hjørne. Der kan du velge om du vil se dine egne prosjekter eller se på dine favoritter. Det finnes også en funksjon som heter "Stash" hvor du kan legge inn garnet i garnsamlingen din, og "Queue" (kø) hvor du kan planlegge og rangere dine kommende strikke- og hekleprosjekter. Vil du legge ut et prosjekt, klikker du på "Add a project” (legg til et prosjekt) så kan du legge inn oppskriften du brukte, hvilket garn og legge til dine egne foto. Du kan også skrive inn personlige fakta om deg selv under ”Tools" (verktøy).


Garn

Fakta om nesten alt garn i verden er også lagt ut på Ravelry slik at du enkelt kan lese om forskjellige garntyper, sammenligne dem og se hva andre brukere har strikket av dem.
Klikk på "Yarns" (garn) i den store menyen øverst og du kan se populære garn, nye garn og søke på garn du vil vite mer om via fritekstsøkeboksen. På hver garnside står det garnfakta, og du kan se på bilder og klikke på lenker til fargekart og innkjøpssteder. Hvis du vil vite hva andre brukere har strikket av et garn, klikk på "Projects" (prosjekter) .
Lykke til med Ravelry nå!


© 2024 - Eddna