Laster...
Saga og Skald KAL: Del 1

Saga og Skald KAL: Del 1

Posted: 23 February, 2022
Writer: Cia Edholm
Kategori:

Del 1 - Vi legger opp og strikker første delen

Hei, nå er det endelig tid for å komme i gang med denne knit-a-longen og legge opp til kofte og genser. Jeg er så spent på å følge dere på reisen fremover med disse to designene og se hvilke fargevalg dere har gjort. Vil dere være med og følge andre som også er med og strikker, finnes en Facebook-gruppe der vi samles og stiller spørsmål, hjelper hverandre og blir inspirert av fargevalg og egne ideer.  

Oppskriftene til både Saga og Skald vil være gratis under denne knit-a-longen. De finner du her -->

I dag skal vi altså legge opp til kofter og gensere, og tanken er at vi skal komme igjennom den første delen. Siden Saga strikkes ovenfra og Skald nedenfra, vil vi i denne knit-a-longen kunne følge med på hvordan begge plaggene strikkes.


del_1

Som jeg fortalte i det forrige inlegget, heter jeg Cia, og sammen med Järbo har jeg ansvar for denne knit-a-longen. Jeg er en ivrig strikker som er opptatt av at du skal tenke selv og tilpasse det du strikker etter egen kropp slik at du blir så fornøyd som mulig med sluttresultatet.

Jeg har en strikkepodcast på YouTube, Ciasbod Poddar, der jeg skriver om strikking og annet håndarbeid som jeg holder på med. Jeg finnes også på Instagram som @ciasbod_podcast.

Jeg har strikket opp koften Saga i forveien så jeg kan dele erfaringene mine og hjelpe dere på best mulig måte gjennom strikkingen her i KALen. 

Min Saga har jeg valgt å strikke i en klassisk grå-sort-hvit tone med rust oransje som kontrastfarge på kanten, det kjennes som et fargevalg jeg vil kunne få mye bruk for.

Men nå synes jeg at vi skal komme i gang med bærestykket på Saga og bolen på Skald.

del_1_3

Jeg håper du har funnet farger og garn som du vil bruke til kofte eller genser, og at du har strikket prøvelapp. Mer inspirasjon om fargevalg finnes i det forrige innlegget, med ferdig pakke, dersom du synes det er vanskelig å velge. 
Til garnpakken -->

Når du nå har funnet riktig strikkefasthet ved eventuelt å gå opp eller ned på pinnetykkelsen, kan vi legge opp.

Jeg tenker at jeg deler opp teksten her, og går gjennom Saga først og Skald etterpå for at det skal bli lett å finne den delen av teksten som du skal følge når du strikker.

Siden begge plaggene strikkes med flere farger, er det viktig å være konsekvent med hvordan du holder fargene. I oppskriften står det hvilken farge du skal holde som dominant farge, så vær nøye med å følge det så du får et jevnt og fint resultat.

Den tråden du holder nærmest arbeidet er den som blir dominant.

Se en kortfilm her om flerfargestrikk:

Saga

Halskanten legges opp med rundpinne 3 mm, 60 eller 80 cm lang, her strikker vi 3 cm vrangbord (1 r, 1 vr) frem og tilbake. (Se forklaringer i oppskriften).

Når vrangborden er ferdig, bytt til pinne 4 mm, og nå starter vi å strikke rundt. Legg opp 4 nye masker med farge 2, og sammen med kantmaskene har vi nå 6 klippemasker.

Det kan være lurt å sette en markør på hver side av disse 6 maskene så det blir lettere holde orden på hvor mønsteret starter og slutter. Disse markørne flyttes med oppover når du strikker.

Nå skal du starte med mønsterstrikkingen og følge diagram A.

Du leser diagrammet nede fra høyre hjørne, omgang 1 og maske 1.

del_1_4

Denne første omgangen er også første økningsomgangen, her følger du forklaringene i oppskriften for de respektive størrelsene.

Tips til en fin økning er å strikke en maske i første maske på venstre pinne, men på omgangen under, deretter strikkes første maske som vanlig.

På andre omgang starter du å strikke forkortede pinner i nakken, dette for å få et litt forhøyet parti over nakken og skuldrene. Se forklaring i oppskriften.

Som du ser på mitt bilde, vil det bli et ensfarget parti i nakken.

Her brukes en teknikk som heter dobbelmaske i oppskriften, også kalt German short rows.

Den strikkes slik:

Ta en maske vrangt løs av, med garnet foran pinnen, dra garnet ganske stramt over høyre pinne så masken vrenger seg og du får en maske med doble ben.

Masken ser ut som to, men skal bare regnes som én. Fortsett å strikk videre som vanlig. Når dobbelmasken senere strikkes, skal de doble bena på masken strikkes sammen til én.

Når de forkortede pinnene er strikket, fortsetter vi å følge Diagram A. Pass på å følge oppskriften så du strikker økningsomgangene som forklart til størrelsen du strikker.

Videoinstruksjon på German short rows:

Når bærestykket er ferdig, er det lurt å prøve plagget for å se om størrelsen stemmer. Trekk maskene over på en lang vaier, ekstra pinne eller garntråd så du får trukket bærestykket over hodet og ned på overkroppen.

Ta gjerne et bilde av bærestykket ditt og del det i Facebook-gruppen, det skal bli gøy å se alle de ulike bærestykkene. 

Her forlater vi Saga for denne gangen og fortsetter igjen om en uke.

del_1_5

Skald

En skald var en nordisk dikter, poet og historieforteller. De arbeidet ofte for konger og høvdinger med å kvede (synge) historier om tidligere tiders bragder.

92734_09

Skald er en genser som strikkes nedenfra og opp. Denne gangen har jeg ikke strikket genseren på forhånd, men kommer til å strikke den sammen med dere. I dag skal vi strikke bolen.

Her starter vi med vrangborden som er en tofarget vrangbord, såkalt ”corrugated rib”

Vi legger opp på pinner 3,5 mm det antallet masker som du skal ha ifølge størrelsen du har valgt å strikke. Bruk en lang rundpinne 80 eller 100 cm, og farge 1, bunnfargen.

Nå skal vi strikke en liten rullekant: to omganger rett, en omgang vrangt og en omgang rett.

Nå strikkes 3,5 cm i den tofargede vrangborden med farge 1 og 2.

Husk at farge 2 skal være den dominante fargen her, altså den fargen du holder nærmest arbeidet.

Bytt til rundpinne 4 mm og øk eventuelt ifølge oppskriften på de to første omgangene. Sjekk at maskeantallet stemmer med størrelsen du skal strikke. Sett en markør i hver side på arbeidet.

Først strikkes en mønsterbord ut omgangen ifølge diagram A med farge 1, 2 og 3.

Nå følger vi diagram B og strikker lus med bunnfarge 1 og farge 4. Dette fortsetter til du har ønsket lengde på bolen.

92734_13

Mål gjerne fra armhulen og ned for å se hvor lang du vil ha bolen.  Strikker du til noen andre, kan det være lurt å måle lengden på en genser som denne personen liker.

På siste omgang settes et visst antall masker av til ermehull i hver side på bolen. Sett da masker på hver side av markørene inn på en maskeholder eller tråd, se i oppskriften for din størrelse.

Her forlater vi Skald for denne gangen og fortsetter med ermene om en uke.

Jeg håper du synes det er gøy å komme i gang med prosjektet ditt, og ikke nøl med å stille spørsmål i Facebook-gruppen hvis det er noe du lurer på. Jeg og teamet på Järbo er på plass, og jeg vet at dere også bruker å være hjelpsomme med å svare på spørsmål. Til neste uke: kos deg med strikkingen! /Cia

Del 2 kommer 26. januar.

Tagg gjerne: #sagaochskaldKAL #järbosaga #järboskald #järbosägen

© 2024 - Eddna