Laster...
Saga og Skald KAL - Del 2

Saga og Skald KAL - Del 2

Posted: 23 February, 2022
Writer: Cia Edholm
Kategori:

Del 2: Hei igjen

Så gøy å være tilbake i dag og fortsette der vi sluttet sist. Det er så utrolig fint å følge dere på Facebookgruppen og se de flotte plaggene som vokser frem.

del_2_8

I dag er det den andre delen av knit-a-longen og det har blitt tid for å forme ermene og strikke bolen på Saga, som strikkes ovenfra og ned, og på Skald skal vi i dag strikke begge ermene.

Saga: Nå skal vi dele opp det runde bærestykket til for- og bakstykke og parkere ermemaskene på en vaier inntil videre.

Her finnes det muligheter for deg som våger å slippe litt tak i oppskriften. Du kan da fordele masker etter kroppsmålet ditt. Har du litt større byste, kan du for eksempel velge å ha litt flere masker på forstykket enn på bakstykket.

Under ermene legges det opp nye masker til bolen, og også her er det mulighet for å legge til eller trekke fra masker. Alt avhenger av om du vil ha nederste delen av bolen litt større enn over bysten eller omvendt, litt mindre. Bare tenk på at maskeantallet du beholder skal passe med maskeantallet i diagrammet når du strikker mønster.

Personlig trekker må jeg gå opp en størrelse over bysten og skulderpartiet enn på selve bolen. Derfor tok jeg bort to mønsterrapporter, 2 x 12 masker, under ermene så bolen skulle passe meg.

Dette er ikke noe du trenger å gjøre hvis det virker skremmende å begynne å endre i oppskriften og mønsteret, da følger du bare det som står i oppskriften. Jeg vil bare si ifra om at muligheten for å tilpasse oppskriften etter din egen kropp finnes her.

Følg instruksjonene i oppskriften for din størrelse, la ermemaskene hvile inntil videre og legg opp nye masker under ermet. Samme i begge sidene.

Siden det i oppskriften ikke angis noen spesiell oppleggsteknikk, kan du bruke den metoden du ønsker.

For eksempel ”strikket opplegg”:

del_2_7

Her på bildet ser du at jeg har brukt en vaier fra settet mitt med utskiftbare pinner som jeg plasserer ermemaskene på til senere. I settet følger det gjerne med noen maskestoppere som du kan sette i endene på vaieren så maskene ikke glir av.

Jeg liker å plassere ermemaskene på en vaier i stedet for en garntråd. Settes de på en tråd, minsker maskene lett i størrelse og etterlater en synlig rand i arbeidet.

Når maskene er fordelt slik du ønsker, enten som forklart i oppskriften eller slik du selv ønsker, starter vi å strikke bolen. Her fortsetter vi å strikke mønsterstrikk, og nå følger alle størrelsene diagram B.

Jeg strikker mine 6 klippemasker med 2 masker bunnfarge, 2 masker med kontrastfarge og 2 masker med bunnfarge. Dette gjør det lett å se hvor jeg skal klippe etterpå. Som du ser, bruker jeg Järbos sett med Björk strikkepinner som jeg synes er veldig gode å strikke med.

Det finner du her på Järbos hjemmeside!

del_2_6

Nå strikker du i vei til du har fått den lengden på bolen som kjennes bra for deg, og avslutter med en hel mønsterbord og tre omganger med bunnfargen.

Vrangborden strikkes som forklart i oppskriften med farge 1, og med 3 mm rundpinne, 60 eller 80 cm. Start med å felle av de fire midterste klippemaskene, strikk deretter rett ut omgangen. Vrangborden strikkes frem og tilbake som forklart i oppskriften.

del_2_5

Avfelling

I oppskriften står det ikke noe spesifikt om avfellingsmetode, men det finnes flere varianter å velge mellom, alt etter eget ønske og smak.

Her kommer noen avfellingsmetoder som du kan velge mellom

Vanlig avfelling

Italiensk avfelling

Elastisk avfelling

Jeg velger ofte å felle av med vanlig avfelling fra vrangen. Da får jeg en usynlig avslutning på vrangborden. Jeg synes også at det hjelper vrangborden å bøye seg litt inn i stedet for utover.

 

Ermene

Jeg strikker ermene mine på 40 cm rundpinne så lenge det går, deretter strikker jeg den siste delen på strømpepinner.

Plukk opp i ermehullet det maskeantallet som er angitt for din størrelse og fortsett å strikke mønster så det stemmer med diagrammet. Du feller som forklart i oppskriften, og ca. 15,5 cm før ønsket lengde skal du strikke diagram C.

del_2_4

Denne delen inneholder noen omganger der du strikker med tre farger samtidig. Hvis du synes det virker for vanskelig, så ikke bli urolig :) du kan nemlig sy disse maskene med maskesting til slutt. 

Det blir en så utrolig fin avslutning på ermene.  Vrangborden strikkes deretter med 3 mm pinner, og her har du også mulighet for å justere ermelengden litt.

Maskesting

Når du har strikket ferdig begge ermene, gjenstår det FESTEFEST! På innsiden av ermene er det nå ganske mange tråder å feste, men ikke se på dette som noe kjedelig. Jeg synes det er så koselig å koke en kopp te, lytte til en lydbok og så ta én tråd om gangen. Og ikke glem å puste :) Dette klarer du.

del_2_3

Neste gang vi sees her, er det siste og avsluttende innlegget. For dere som strikker Saga blir det et spennende moment med å klippe opp jakken og gjøre ferdig knappekantene. Vi skal hekle en dekorativ kant rundt kantene og velge knapper.

 

Skald

I dag er det tid for å legge opp og strikke ermene til Skald. Det er egentlig akkurat som bolen, bare litt smalere, og med noen økninger midt under ermet.

Nå som det er tid for å strikke ermene til Skald, tenkte jeg at vi kunne se på litt ulike måter å strikke ermer på.

Du kan strikke med strømpepinner eller liten rundpinne, du kan strikke med magic loop, én om gangen, eller begge på én gang. Her er det opp til deg hva du vil gjøre. 

Her er linker til noen instruksjonsvideoer:

Strikk to ermer samtidig med magic loop – Video av Strikketerapi

Strikk med magic loop

Strikk med strømpepinner

Personlig strikker jeg helst på strømpepinner og bytter deretter til 40 cm rundpinne når det går. Men vi er jo alle ulike og foretrekker ulike metoder, så da er det bra at det finnes litt ulike metoder å velge mellom. Håper du finner din favorittmetode blant disse forslagene.

Uansett hvordan du velger å strikke ermene, er det nå tid for å legge opp.

Her starter vi med vrangborden som er en tofarget vrangbord, også kalt ”Corrugated rib”.

På pinner 3,5 mm legger du opp det maskeantallet som du skal ha ifølge størrelsene du har valgt å strikke, med farge 1, bunnfargen.

Nå skal vi strikke en liten rullekant: to omganger rett, en omgang vrangt, en omgang rett.

Så strikkes 3,5 cm med den tofargede vrangborden med farge 1 og 2.

Husk at her skal farge 2 være den dominante fargen, altså den fargen du holder nærmest arbeidet. 

Bytt til pinne 4 mm og følg instruksjonene i mønsterstrikkingen som forklart i oppskriften.

Sett en markør i den siste masken, merkemaske midt under ermet.

 

Økninger

Tips til en fin økning: Strikk en maske i masken på omgangen under første maske på venstre pinne, avhengig av om den skal skrå til høyre eller venstre, vris masken den veien og deretter strikkes neste maske som vanlig.  

Etter 2 cm på ermet strikkes første økning midt under ermet, deretter fortsetter økningene med ulike mellomrom avhengig av størrelsen. I de økte maskene strikkes lus ifølge diagrammet.

Når ermet har ønsket lengde, settes et visst antall masker på en tråd eller vaier, se i oppskriften hvor mange masker.

Strikk det andre ermet likt.

del_2

Nå har vi bare én del igjen på denne Knit-a-longen og da skal vi gjøre ferdig plaggene våre. Her skal vi montere ermene til bolen og strikke bærestykket.

Til neste gang, ha en fin strikkeuke! /Cia

© 2024 - Eddna