Laster...
Saga og Skald KAL - Del 3

Saga og Skald KAL - Del 3

Posted: 23 February, 2022
Writer: Cia Edholm
Kategori:

Del 3: Siste delen

I dag er det siste og avsluttende innlegget fra meg i denne knit-alongen på Saga og Skald. Det har vært så spennende og moro å få være med på dette, og jeg er så takknemlig for at dere har vært med og strikket kofte og genser sammen med meg.del_3_12

I dag har det endelig blitt dagen da vi skal ferdigstille kofter og gensere med de siste avgjørede detaljene for å få plaggene helt ferdige.

På Saga skal det strikkes knappekanter, knapper skal velges, og til slutt skal vi klippe i klippemaskene våre og åpne opp koftene.

På Skald skal bolen og ermene strikkes sammen til det vakre bærestykket.

Helt til slutt skal plaggene våre blokkes.

Vi starter som vanlig med Saga der vi har en hel del småting som skal gjøres før den er ferdig.

Det første er at vi skal plukke opp masker langs klippekantene og strikke knappekantene. 

Som det står i oppskriften, strikkes venstre knappekant først, den uten knapphull. Plukk opp 3 av 4 masker langs klippekanten. Hvor mange masker du får, er individuelt, avhengig av hvor lang du har strikket koften din.

del_3_11

Strikk først en pinne med rette masker med farge 1. Det blir en pen start på knappekanten, fortsett å strikke 8 pinner vrangbord frem og tilbake med farge 1. Du avslutter knappekanten med en pinne med rette masker i din avvikende farge 4, det er også den fargen du bruker når du feller av.

Nå er det tid for å velge knapper dersom du ikke allerede har gjort det. Det er ikke alltid det letteste å finne en knapp som både passer din smak og stemmer overens med koften din. Jeg håper at du og koften kan bli enige om en knapp til din Saga.


del_3_9_10

Jeg har et ”lite” knappelager som jeg har arvet av min mor og svigermor som jeg liker å rote litt rundt i, der finner jeg oftest noe som faller i smak hos både meg og prosjektet mitt.

Legg knappene ut på knappekanten med passende avstand og sy dem på plass allerede nå. Da blir det lettere å vite hvor du skal strikke knapphullene på den neste knappekanten.

Jeg kommer til å strikke mine knappekanter slik jeg bruker, som en dobbel knappekant, og ikke som det står i oppskriften.

Du får selv avgjøre hvordan du vil gjøre det.

Her velger jeg å knytte fast knappene siden baksiden blir skjult av en strikket kant.

del_3_2_8

Hvis du ikke vil gjøre som meg, å skjule baksiden på knappekanten, men i stedet vil strikke som forklart i oppskriften, fester du trådene pent på baksiden av knappekanten.

Maskene på den høyre knappekanten plukkes nå opp på samme måte som på venstre. Husk å kontrollregne maskene så det blir samme maskeantall på begge kantene.  Strikk på samme måten som venstre knappekant frem til pinne 4 og 5 der knapphullene skal strikkes. Strikk deretter resten av kanten som første knappekant.

del_3_7

Nå ser trolig koftene deres slik ut, og vi kan tydelig se hvor vi skal klippe opp koften etterpå.

Jeg bruker alltid å ”blokke” ut ullkoften min før jeg klipper i den, det gjør at ulltrådene griper tak i hverandre og forhindrer at maskene rakner etter klippingen.

”Blokkingen” gjør jeg ved å la ullplagget ligge i et bad med varmt vann og vanlig hårbalsam i 30 – 60 minutter.

del_3_6_5

Etter badet bruker jeg å kjøre den i vaskemaskinen på et program for skylling og sentrifugering. Hvis du synes det høres skremmende, kan du alternativt klemme vannet forsiktig ut av plagget og legge det til tørk på et frottéhåndkle på et flatt underlag, oppspent etter angitte mål.

OBS!! Vask aldri ullplagg i vaskemaskin på vanlig vaskeprogram, men velg alltid et ”Ullprogram”.

Nå er det tid for å klippe opp koften.


del_3_1_4

Du stikker saksen inn mellom maske 3 og 4 og klipper nå hele veien til du har åpnet koften.

tillfsteek

Nå skal vi strikke på en kant som kommer til å skjule den selve klippekanten. Det vil bli så pent når det er gjort. Det finnes flere måter å strikke kanten på, og jeg har valgt en annen måte enn det som står i oppskriften.

Jeg vil vise dere forskjellen, og gi dere et annet forslag som også blir veldig fint.

Her kan dere se forskjellen på min metode og på metoden som står i oppskriften.

Den mørkegrå til venstre er forslaget som står i oppskriften, det er den enkleste metoden. Her plukker du opp og strikker en kant som brettes bak mot vrangen, med klippekanten mellom.

OBS! Jeg har bare strikket en liten del for å vise dere forskjellen mellom de ulike kantene. Den syr du deretter på plass for hånd.

test3

På den andre siden (den hvite) ser du mitt valg, jeg har valgt å plukke opp maskene mine etter den rustfargede kanten og strikke på kanten min her. På den måten skjules klippemaskene inni knappekanten og danner også en stødig kant. Det som er trikset med min måte å gjøre det på, er at du strikker knapphull også på denne kanten, på innsiden. Da syr du også rundt de doble knapphullene til slutt.

Den tredje og absolutt enkleste metoden, er å kjøpe et vevd kantebånd som du syr fast på baksiden over klippekantene så de blir skjult.

Det er en smakssak hvilken metode du velger, men det kan være bra å vite at det finnes ulike måter å gjøre den samme saken på.


9

Nå skal du ramme inn kunstverket ditt og hekle en dekorativ kant rundt halsen og nederkanten på koften. Dette er den siste touchen som gjør hele designet synes jeg, og den henter også så fint opp kontrastfargen fra ermene. Her tenker jeg at du også har valgt din egen favorittfarge, og du kommer sikkert til å bli superfornøyd med å ha skapt din helt personlige Saga.

2

Skald

Nå er det tid for å strikke det morsomste på genseren, nemlig bærestykket på din Skald. Her skal nå bolen og ermene settes sammen på en lang rundpinne og det strikkes fellinger på bærestykket til genseren er ferdig.

Sett nye markeringer til for- og bakstykket som forklart i oppskriften, midt bak blir nå starten på omgangen.

Før du starter å strikke bærestykket, må du nå lese nøye igjennom oppskriften til din størrelse og hvordan du skal fordele maskene.

Pass på å følge riktig diagram C for din størrelse, det finnes C-1 og C-2.

Følg nå forklaringene til diagrammene og fellingene på bærestykket.

Bytt til rundpinne 3,5 mm og strikk halskanten med 2 farger, avslutt halskanten med en strikket rullekant og fell av som forklart i oppskriften.

Til slutt syr du sammen maskene under ermene med maskesting og fester alle løse tråder. (Video av Stickterapi

Legg gensren i bløt med ullvaskemiddel eller vanlig hårbalsam i ca. 1 time.

Etter badet bruker jeg å kjøre den i vaskemaskinen på et program for skylling og sentrifugering. Hvis du synes det høres skremmende, kan du alternativt klemme vannet forsiktig ut av plagget og legge det til tørk på et frottéhåndkle på et flatt underlag.

OBS!! Vask aldri ullplagg i vaskemaskin på vanlig vaskeprogram, men velg alltid et ”Ullprogram”.

Nå er også Skald helt ferdig og vi har sammen strikket to plagg i denne knit-alongen.92734_03

Det har vært så gøy å få være en del av denne KALEN og jeg håper at dere alle er fornøyde med de ferdige plaggene.

Agnes og Nemo er også veldig stolte over å få være med på bildene, og jeg er så glad for at vinteren passet på å komme i akkurat rett tid til å yte Sagan rettferdighet.

Tusen takk! /Cia


del_3
© 2024 - Eddna