Laster...
Sjön knitalong 2: For- och bakstykke

Sjön knitalong 2: For- och bakstykke

Posted: 13 April, 2021
Writer: Madelene Linderstam
Kategori:

Så gøy at dere er så mange som vil være med og strikke koften Sjön!

Alle blogginlegg i denne knitalong er samlet så dere kan lese dem her. (link) Dette er det andre innlegget av totalt fem.

Håper du har valgt størrelse og farger, funnet garn og pinner og kontrollert strikkefastheten (som i forrige blogginnlegget - link) for nå er det på tide å begynne å strikke!

Vi starter med å strikke for- og bakstykket i ett stykke. Dette kan gjøres på to måter. I oppskriften står det hvordan du strikker frem og tilbake på rundpinne. (variant 1) Dette har jeg gjort på min brune kofte, og nå gjør jeg det også på min blå. Jeg liker variasjonen med rette og vrange pinner.

Dersom du synes det er mye jobb med å strikke vrange pinner, kan du strikke koften rundt og klippe den opp midt foran til slutt. (variant 2) Det finnes også de som heller vil strikke genser enn kofte. Da strikker du også rundt. (variant 3)

Du begynner med den minste pinnetykkelsen. På den første pinnen strikkes det vrangt på retten. På variant 1 & 2 strikker du en pinne rett som deretter blir vrangen slik som forklart i oppskriften. På variant 3 strikker du en omgang vrangt fordi du deretter fortsetter å strikke rundt.

Deretter strikkes den glattstrikkede, tofargede kanten. Etter kanten bytter du til den tykkere pinnen.

Variant 1 Strikk koften frem og tilbake

Akkurat som det står i oppskriften strikker du en pinne rett som deretter blir vrangen. Kanten strikkes i glattstrikk med to farger ifølge diagrammet i oppskriften. Deretter fortsetter du med tykkere pinne og strikker glattstrikk (rett på retten og vrangt på vrangen) til koften måler som angitt for din størrelse.

 

Variant 2 Strikk koften rundt

Hvis du vil strikke koften rundt og klippe den opp, strikker du kanten som på variant 1 og deretter, når kanten er ferdig, legger du opp 3 nye masker før du avslutter omgangen. Da får du 5 klippemasker midt foran. 3 nye + en kantmaske på hver side. Sett en strikkemarkør på hver side av de fem maskene. Du kan strikke de fem klippemaskene rett eller rett, vrang, rett, vrang, rett. Det er en smaksak. Jeg bruker å strikke dem rett.

Fortsett å strikke rette masker rundt til du når det angitte målet for din størrelse. Omgangene begynner og slutter midt foran i klippemaskene.

Kanten kan også strikkes rundt, men når du skal klippe opp koften til slutt og plukke opp masker til klippekantene, så er det lettere å få det pent om du har strikket kanten frem og tilbake. Det samme gjelder halskanten senere.

 

Variant 3 Strikk en genser

Vil du strikke genser, må du passe på at mønsteret går jevnt opp både på nederkanten og senere på bærestykket. På nederkanten skal maskeantallet være delelig med 4 så det stemmer med maskeantallet som allerede er oppgitt, men kantmaskene[KMV2]  strikkes som de øvrige maskene på nederkanten. (Senere, på bærestykket, går mønsteret jevnt opp hvis du feller en maske før du begynner å strikke med to farger). Sett en strikkemarkør der omgangen begynner og slutter. (Dette blir venstre side på genseren og deretter, når du strikker bærestykket, kommer begynnelsen og slutten på omgangen bak venstre skulder.) Fortsett å strikke rette masker rundt og rundt til du når angitt mål for din størrelse.

 

Alle varianter

Skjøting av garnet

Når garnet må skjøtes kan du gjøre det på ulike måter. Jeg bruker å skjøte direkte så jeg slipper å feste så mange tråder etterpå. Dessuten blir skjøtene nesten usynlige, og det synes jeg er fint.

Strikker du i Léttlopi eller et annet rent ullgarn som ikke er superwashbehandlet, kan du gjøre det slik:

Slit av garnet så endene blir litt ujevne. Del så opp begge garnendene og legg dem over hverandre.

Deretter fukter du garnet med litt spytt og legger skjøtene i den ene håndflaten. Med den andre håndflaten gnir du skjøtene frem og tilbake, og simsalabim, så blir det en nesten usynlig skjøt! Det kan bli litt tykkere der du skjøter, så jeg bruker for sikkerhets skyld å plassere skjøtene i siden på koften eller genseren.

 

Andre forandringer av oppskriften

Jeg har strikket min brune kofte akkurat slik det står i oppskriften, og jeg liker den veldig godt som den er. Det finnes ulike måter å forandre den om du vil. Ønsker du en mer figurformet kofte kan du felle i midjen. I så fall feller du noen masker til midjen i hver side og deretter øker du til samme maskeantall som før midjen.

Du kan også strikke noen forkortede pinner på bærestykket. Dette kan gjøres for at den skal bli lengre bak og samtidig lavere foran i halsen. Dette er selvsagt en smakssak. Det er ganske enkelt å gjøre det mellom mønsterbordene på Sjön.

Hvordan du feller i midjen eller strikker forkortede pinner kan du lese mer om i innlegget som jeg har skrevet tidligere da vi strikket Riddari. (link)

Har du valgt størrelse etter brystmålet ditt og vet med deg selv at du er smalere eller bredere over hoftene og vil tilpasse koften etter egne mål (vi er jo alle ulike) er det ganske enkelt å ordne det. Kanskje vil du ha en større størrelse nede og en mindre oppe, eller omvendt. I så fall kan du markere begge sidene på koften eller genseren med strikkemarkører og deretter gradvis øke eller felle maskeantallet etter et lignende prinsipp som ved fellingene til midjen. Mål deg selv og kjenn etter hvordan du vil at koften eller genseren skal sitte. 18 masker er 10 cm og 2 masker er da en knapp centimeter. Les mer om strikkefasthet i det forrige innlegget. Du kan kombinere to størrelser på denne måten ved å øke eller felle maskeantallet gradvis avhengig av hvordan du vil tilpasse koften til deg selv.

 

Mål koften eller genseren

Når du skal måle koften eller genseren din for å se om du har strikket ferdig for- og bakstykket, er det lurt å legge arbeidet på et flatt underlag før du måler. Du kan også sjekke om du synes den er passe lang, eller om du vil strikke en lengre eller kortere kofte/genser. Kanskje har du en liten størrelse basert på ditt brystmål, men vet med deg selv at du er lang, eller så har du kanskje en stor størrelse, men vet at du er kort. Det er lett å tilpasse lengden på plagget. Mål fra ermehullet og ned langs siden på kroppen og sammenlign med det strikkede arbeidet. Dersom du allerede har en lignende kofte eller genser kan du også sammenligne målene. Når du synes at arbeidet er passe langt, legger du det til side.

 

Neste uke vil jeg gå gjennom hvordan du strikker ermene, og uken etter setter vi delene sammen og strikker bærestykket. Still gjerne spørsmål her i kommentarfeltet eller i facebookgruppen Sjön knitalong, og glem ikke å tagge bildene dine med #sjonkal på Instagram.

Lykke til!

 

 

© 2024 - Eddna