Laster...
Sommarkoftan - en nordisk tradisjon

Sommarkoftan - en nordisk tradisjon

Posted: 24 May, 2023
Writer: Madelene Linderstam
Kategori:

Strikke om sommeren? Absolut! I Norden, og spesielt i Sverige, er det en tradisjon å ha en "Knit-along" (KAL) midt på sommeren. Det er perfekt å strikke sammen med andre når man har fri, tenkte vi. Og det ble raskt veldig populært! Titusenvis av mennesker over hele Norden strikker sammen med Järbo hver sommer. Det har vært en kofte hver gang, bortsett fra én gang da det var en vest, som passet ekstra bra den sommeren da det var varmebølge i Sverige.

Vi har flere "knit-alongs" og "crochet-alongs" hvert år. Noen kommer tilbake, akkurat som Sommarkoftan, for eksempel Julvanten, som er like stor tradisjon som Sommarkoftan. Julvanten finner sted rundt Lucia, en perfekt julegave ferdig akkurat i tide til jul.

Årets Sommarkofta

Sommarkoftan 2023 er veldig snart her! 5. juni blir Materialinnlegget publisert med informasjon om hva du trenger for å strikke den. Uken etter (13. juni) kommer Del 1 på bloggen, og da blir også oppskriften lansert. Da begynner vi å strikke sammen, med hjelp fra blogginnlegget.

Slik fungerer KAL:en:

Järbos "knit-alonger" har vanligvis samme oppsett, og Sommarkoftan er intet unntak. Først vil du få se hvilket garn som er inkludert, og hva du trenger å skaffe eller finne hjemme. Det er helt fint å bruke garn fra stashen din hvis du har noe som passer.

Informasjonen vil være tilgjengelig i et blogginnlegg som vi vanligvis kaller for et Materialinnlegg. Der vil det også bli oppgitt hvilke størrelser som kofteoppskriften kommer i, hvilke pinner som skal brukes, masketetthet og om det er noen spesielle tilbehør som trengs i tillegg. Kort sagt alt du trenger å vite. Samtidig som materialinnlegget blir publisert, blir også oppskriften til kofta lansert i sin helhet (det er ikke en mysteriestrikk-along). Da kan du se hva du skal strikke, lage en prøvelapp og se hvordan fargene passer sammen.

Omtrent en uke senere vil Del 1 bli publisert her på nettsiden. Der vil du få hjelp av Maja Karlsson, som også har designet kofta og er designsjef her hos Järbo og Svarta Fåret, til å komme i gang. Maja pleier å ha videoer, bilder og nyttige tips og råd for deg som skal strikke.

Totalt vil det være tre blogginnlegg (i tillegg til Materialinnlegget) med hjelp - del 1, 2 og 3. Det hele avsluttes deretter med en stor konkurranse med fine premier for alle som har deltatt og strikket.

Det er selvfølgelig helt gratis å delta. Oppskriften er gratis å laste ned som PDF. Du kan kjøpe garnet hos våre forhandlere eller i vår egen nettbutikk, eddna.se.

Abonner gjerne på nyhetsbrevet vårt, slik at du ikke går glipp av noen blogginnlegg eller informasjon om Sommarkoftan og våre andre KAL-er og CAL-er!

Følg Järbo på Instagram og bruk emneknaggen #sommarkoftan2023 når du legger ut bilder - vi synes det er så gøy å se!

 

Kan alle være med?

Ja! Selv du som ikke har strikket en kofte tidligere kan delta. Majas hjelpeinnlegg på bloggen vil guide deg gjennom prosjektet. Du kan også stille spørsmål om strikkingen på Järbos Instagram- og Facebook-side. Å delta i en KAL er en flott måte å lære nye teknikker på og få ekstra instruksjoner og hjelp. I vår Facebook-gruppe "Sommarkoftan" kan du stille spørsmål, se andres bilder og ha det virkelig hyggelig sammen.

Maja Karlsson

Maja Karlsson er ikke bare designsjef for våre merker Järbo og Svarta Fåret, hun er også KAL-vert, en profil i sosiale medier og en forfatter av strikkebøker.

Som strikker har Maja blitt kjent for sitt design, som spenner fra enkle raggsokker og håndverk til avanserte kofter og gensere med komplekse mønstre. Hun er kjent for sitt nøyaktige arbeid og evnen til å skape vakre detaljer og fargekombinasjoner. Ofte eksperimenterer hun med tradisjonelle nordiske mønstre i kombinasjon med moderne teknikker, noe som vanligvis blir svært verdsatt.

Maja har også utgitt flere bøker der hun deler sin kunnskap og inspirasjon. Du finner henne som @majasmanufaktur på Instagram, og selvfølgelig kan du se hennes arbeid her hos oss i form av egne mønstre og som kreativ leder for våre kolleksjoner for Järbo og Svarta Fåret.

maja_sommarkoftan_23_kopiera

Tidligere års Sommarkoftor

Blogginnlegg og oppskrifter er alltid tilgjengelige etter en knit-along, og de kan lastes ned gratis. Søk etter Sommarkoftan og Sommarvästen, så finner du dem her på nettsiden vår. Du finner dem også på Ravelry.

sommarkoftor
© 2023 - Eddna