Laster...
Sommarkoftan 2024: Del 1

Sommarkoftan 2024: Del 1

Posted: 12 June, 2024
Writer: Maja Karlsson
Kategori:

Hei og velkommen!

Nå er det på tide å legge opp til Sommarkoftan 2024 - oppskrift her Vi starter med det mønsterstrikkede bærestykket – siden koften strikkes ovenfra og ned.

Før du starter, bør du ha strikket en prøvelapp for å sjekke at strikkefastheten din er riktig i forhold til det som er angitt i oppskriften. Du bør også ha målt selv og valgt størrelse. Er det gjort? Bra - da går vi i gang!

 

Å LEGGE OPP

Maskene legges opp med et klassisk kryssopplegg, teknikken du kanskje lærte i håndarbeidstimene?

 

VRANGBORD

Vrangborden strikkes frem og tilbake som forklart i oppskriften, og vi skal strikke en såkalt  ”vridd vrangbord”

Det betyr at de rette maskene strikkes vridd på retten og de vrange maskene strikkes vridd på vrangen. De rette maskene vris ved å strikke dem rett i den bakre maskebuen. De vrange maskene vris ved å strikke dem vrangt i den bakre maskebuen. Se hvordan du gjør det i de følgende videoene:

Vridde rette masker
Vridde vrange masker

LENKEKANT

Når vrangborden er ferdig, strikkes det en effektfull lenkekant som rammer inn vrangborden. Den dannes ved å løfte garnet foran annenhver maske på retten og annenhver maske på vrangen. OBS! Les instruksjonene i oppskriften og se deretter på videoen under, hvor :

Lenkekant
Lennekant

FORKORTEDE PINNER OG SVØPTE MASKER

Etter vrangbord og lenkekant strikkes forkortede pinner og svøpte masker for å gi bærestykket god passform. Når du strikker forkortede pinner, strikker du bare en del av maskene på pinnen og snur ved det angitte punktet. For at det ikke skal oppstå hull der du snur, svøpes maskene. Les instruksjonene i oppskriften og se så videoen under:

Svøp masker

STRIKK RUNDT

Når vrangborden, lenkekanten og de forkortede pinnene er strikket ferdig, skal arbeidet strikkes videre rundt. Det er vanlig å gjøre dette med mønsterstrikkede kofter, for da får du en glattstrikket struktur der alle omgangene strikkes rett. Mønsterstrikking med rette masker fra retten er lettere enn med vrange masker fra vrangen!

 

KLIPPEMASKER

For at koften skal bli en kofte og ikke en genser, må den "åpnes" foran med oppklipping - og for at det skal være mulig, må vi legge opp såkalte klippemasker mellom de to forstykkene. Klippemaskene er der kun for at vi senere skal ha en midtdel hvor vi kan klippe uten å skade selve koften. Sommarkoftan 2024 har 5 klippemasker. (OBS! Disse maskene er ikke inkludert i det totale maskeantallet, men kommer i tillegg.)

Vær også oppmerksom på at det ALDRI økes i de 5 klippemaskene!

På ensfargede omganger strikkes klippemaskene med gjeldende farge, og på omganger med en eller annen form for mønsterstrikk, strikkes klippemaskene fortrinnsvis med annenhver maske i den respektive fargen.

 

ØKNINGER OG ØKNINGSOMGANGER

Nå starter bærestykket. For at det skal vokse, strikkes økningsomganger med jevne mellomrom. Økningene gjøres med den usynlige økningsteknikken "Øk 1 maske under" = ø1mu

Her ser du hvordan økningene gjøres - video Husk at den andre masken i økningen (dvs. masken som strikkes gjennom den vanlige masken) inngår i selve økningen! Du skal altså ikke regne med den når du strikker maskene som ligger mellom økningene.

Teknikktips: Husk å håndtere forsiktig den underliggende masken som du strikker gjennom! Ikke trekk i den eller strekk den unødig, men "smyg" garnet gjennom masken. Da blir økningene jevne og usynlige!

OBS! Vil du ha hjelp til å fordele økningene jevnt på omgangen, vil jeg anbefale denne strikkekalkulatoren

 

Å LEGGE OPP NYE MASKER MENS ARBEIDET PÅGÅR

Når jeg skal legge opp nye masker midt arbeidet, som for eksempel klippemaskene, bruker jeg vanligvis dobbelt løkkeopplegg. Ved å vri løkken to omdreininger, i stedet for én som gjøres med vanlig løkkeopplegg, dannes det en fast kant nede som gjør arbeidet stødig og  lettere å håndtere.

Dessuten tror jeg det blir lettere å plukke opp nye masker i kanten etterpå, noe vi for eksempel vil gjøre med de nye maskene som legges opp under ermet.

Slik lager du dobbelt løkkeopplegg - video

 

MØNSTERBORD

Koftens mønsterbord består av tofarget strikk.

Bild-5

MØNSTERSTRIKK

OBS! Du leser alltid diagrammet fra høyre mot venstre.

Om du vet at du strikker hardere i mønsterstrikk enn i glattstrikk, anbefaler jeg at du her går opp et halvt nummer på pinnestørrelsen (eller mer om nødvendig). Jeg forutsetter selvfølgelig også at du har strikket prøvelapp og sjekket at strikkefastheten stemmer før du starter på koften! Husk å la trådene på baksiden følge med når du strikker, så de ikke strammer arbeidet.

 

DELING TIL BOL OG ERMER

Nå skal koften få sin rette form, dvs. bol og to ermer. Dette gjøres ved å fordele maskene til bærestykket i to mindre og en større del samtidig som det legges opp nye «sidemasker» under ermene. Disse sidemaskene inngår i bolen når du strikker videre. Ermemaskene settes samtidig på maskeholdere i form av garnender, for å "hvile" til det er på tide å strikke dem.

OBS! Mål gjerne på deg selv før du deler, så lengden på bærestykket føles riktig. Du kan sette halvparten av maskene på en ny rundpinne slik at du kan trekke koften over hodet når du skal prøve. Hold den på plass under ermene og kjenn om passformen føles bra. I noen tilfeller kan det hende at lengden på bærestykket må justeres, og det gjør du ved å strikke ønsket antall ekstra omganger før du deler.

Delingen gjøres i følgende rekkefølge: Strikk maskene på venstre forstykke, før over maskene på venstre erme til en tråd, legg opp nye masker under ermet med dobbelt løkkeopplegg, strikk maskene på bakstykket, før maskene på høyre erme over på en tråd, legg opp nye masker med dobbelt løkkeopplegg, strikk maskene på høyre forstykke, strikk klippemaskene.

Sjekk deretter det totale antallet masker, dvs. maskene som nå er plassert på pinnen (= venstre og høyre forstykke, bakstykket og de nye maskene som er lagt opp under ermene), slik at det stemmer med oppskriften. Del 1 av Sommarkoftan er nå ferdig.

Jeg ønsker deg lykke til med koftestrikkingen! Har du spørsmål er du velkommen til å stille dem i vår felles Facebook-gruppe ”Sommarkoftan”!

Bild-6

Psst! Bli med i vår Facebook-gruppe Sommarkoftan 2024 - der deler vi bilder tips og inspirasjon. Vis gjerne arbeidet ditt på Facebook og Instagram (@jarbogarn). Og ikke glem å hashtagge innleggene dine med #sommarkoftan2024

© 2024 - Eddna