Laster...
Sommarkoftan 2024: Del 3

Sommarkoftan 2024: Del 3

Posted: 27 June, 2024
Writer: Maja Karlsson
Kategori:

Velkommen til den tredje og siste delen av Sommarkoftan 2024. Denne uken skal vi ta tak i det små detaljene som setter prikken over i-en på koften vår: Knappekanter, knapper og blokking!

Bild_-10-IG

KNAPPEKANTENE

Før koften kan klippes opp, strikkes knappekantene. Det gjør selve klippingen lettere, fordi knappekantene låser maskene mot sidene, i tillegg kommer midtmasken ekstra tydelig frem når den rammes inn av kantene.

Slik plukker du opp masker til kantene - video

For at knappekantene ikke skal stramme eller bli for løse, kan du plukke opp 3 masker over 4 omganger. Du hopper altså over omtrent hver fjerde omgang når du plukker opp maskene. Men i starten eller slutten på pinnen (når du plukker opp masker i vrangborden) kan du likevel plukke opp 1 maske i hver omgang slik at den ytterste enden ikke blir for stram.

Strikk deretter knappekantene ifølge oppskriften. Ikke glem knapphullpinnene på høyre knappekant!

OBS! Majas kofte er strikket i størrelse medium og Maja plukket opp 122 masker. Da vet du omtrent hvor mange masker det er rimelig å plukke opp. Husk at det totale maskeantallet må være delelig med 4 + 2, og at hvert knapphull strikkes over 2 masker.

Bild-11-IG

Oppklipping av koften

Når knappekantene og halskanten er ferdige, er det på tide å klippe opp koften. Først må klippingen forberedes ved å sy forsterkningssømmer på hver side av midtmasken.

Slik syr du forsterkningssøm

Jeg syr alltid forsterkningssømmene mine for hånd med vanlig sytråd og synål. Da har jeg god kontroll på det strikkede, noe som gjør at jeg kan unngå at strukturen trekkes ut eller rynkes på noen måte. Ved å sy for hånd får jeg en fleksibel og riktig plassert søm, på en enkel og smidig måte.

Du syr sømmene slik med ATTERSTING - video

 

Oppklipping av koften

Når forsterkningssømmene er på plass, er det tid for å klippe opp koften.

Klipp opp slik:

Legg koften på et flatt underlag der du har god plass til å arbeide.

Bruk en skarp, liten håndarbeidssaks når du klipper.

Arbeid sakte og metodisk når du klipper slik at du har kontroll på det du gjør.

La venstre hånd (eller høyre hånd hvis du er venstrehendt) følge med og fungere som en støtte der du klipper, slik at du alltid passer på at forstykkene er skilt fra bakstykket. Da risikerer du ikke å klippe i det. Klipp opp koften ved å følge linjen midt på midtmasken!

Tips: Hvis du vil skille forstykkene og bakstykket helt fra hverandre når du klipper, kan du trekke koften inn på et strykebrett. (Trekk den på med nederkanten først, slik at vrangborden nede kommer omtrent midt på strykebrettet og halskanten ytterst der brettet smalner.)

Da har du også en naturlig slett overflate å jobbe med.

 

Her kan du se hvordan du går frem når du klipper opp en kofte:

MONTERING

Fest løse tråder. Blokker/våtspenn koften etter angitte mål.

Til slutt sys i knapper så de stemmer med knapphullene.

Klippekantene som har rullet seg mot innsiden, kan sys ned mot bakstykket ved hjelp av garn, stoppenål og små diskrete kastesting. Det gjorde Maja også.

Eller klippekantene kan skjules med pene bånd som du syr på.

Ønsker du å båndkante koften, er det viktig at begge kantene forblir like lange, dvs. at ingen av kantene strekkes mer enn den andre når båndet sys på. Derfor må båndet klippes i to like lengder. Mål lengden på den ene klippekanten når den er lett strukket. Legg så til 2 cm sømmonn i hver ende (totalt 4 cm).

Nål fast de to båndene på innsiden av koften så de dekker klippekanten, og brett dem dobbelt i hver ende. Sy så båndene fast med nål og tråd, med små usynlige sting på begge langsidene.

Tusen takk for at du deltok på årets sommer-KAL med Järbo! Del gjerne resultatet ved å legge ut et bilde av den ferdige koften din på sosiale medier og tagge den med #sommarkoftan2024. Vi er så nysgjerrige på å se hvordan koften din ble!

Varme sommerhilsener fra Maja og Järbo!

Bild-12

Psst! Bli med i vår Facebook-gruppe Sommarkoftan 2024 - der deler vi bilder tips og inspirasjon. Vis gjerne arbeidet ditt på Facebook og Instagram (@jarbogarn). Og ikke glem å hashtagge innleggene dine med #sommarkoftan2024  

© 2024 - Eddna