Laster...
Sommerkoften 2022 DEL: 3

Sommerkoften 2022 DEL: 3

Posted: 09 July, 2022
Writer: Maja Karlsson
Kategori:

Hjertelig velkommen til den tredje og siste delen av Sommarkoftan 2022. Denne uken handler det om den spennende og siste finishen på koften vår: Knappekanter, knapper, bånd og blokking!


KNAPPEKANTENE

Før koften kan klippes opp, strikkes knappekantene. Dette gjør selve klippingen lettere fordi knappekantene låser maskene sidelengs, og i tillegg blir midtsømmen ekstra tydelig når den rammes inn av kantene.

Slik plukker du opp masker til kantene. Video

For at knappekantene ikke skal stramme eller bli for løse, plukkes det opp 3 masker over 4 omganger. Du hopper altså over ca. hver fjerde omgang når du plukker opp maskene. I starten eller på slutten på pinnen (når du plukker opp masker langs vrangborden) kan du plukke opp 1 maske i hver omgang slik at den ytterste kanten ikke blir for stram.


Strikk så knappekantene som forklart i oppskriften. Ikke glem å strikke knapphull på høyre knappekant!


KLIPP OPP KOFTEN

Når knappekantene og halskanten er ferdige, er det tid for å klippe opp koften. Først forberedes klippingen ved å sy forsterkningssømmer på hver side av midtmasken.


Slik syr du en forsterkningssøm:

Jeg syr alltid forsterkningssømmene for hånd med vanlig sytråd og synål. Da har jeg god kontroll på det strikkede arbeidet, noe som gjør at jeg unngår at det strekkes ut eller rynkes på noen måte. Ved å sy for hånd, får jeg også på en enkel måte en fleksibel og riktig plassert søm.


Slik syr du sømmene med ATTERSTING. Video


Slik klipper du opp koften:

Når forsterkningssømmene er på plass, er det på tide å klippe opp koften.

Det gjør du slik:

Legg koften på et flatt underlag hvor du har god plass til å arbeide.
Bruk en skarp, liten håndarbeidssaks når du klipper.
Arbeid sakte og metodisk når du klipper så du har kontroll på det du gjør.
La venstre hånd (eller høyre hånd hvis du er venstrehendt) følge med og fungere som en støtte der du klipper, så du hele tiden passer på at forstykkene er skilt fra bakstykket. Da risikerer du ikke å klippe i det. Klipp opp koften ved å følge linjen midt i midtmasken!


Tips: Hvis du vil skille for- og bakstykket helt fra hverandre når du klipper, kan du trekke koften inn på et strykebrett. (Trekk koften på med nederkanten først slik at vrangborden nederst kommer omtrent midt på strykebrettet og halskanten ytterst der brettet smalner.)

Da har du også en naturlig plan overflate å jobbe på.

Her kan du se hvordan du klipper opp en kofte: Video

MONTERING

Fest løse tråder. Blokk / våtspenn koften etter angitte mål. Se bildeguide om blokking her


Til slutt sys knappene i så de stemmer med knapphullene.

Klippekantene som har rullet seg over mot baksiden kan enten sys ned mot vrangen ved hjelp av garn, stoppenål og små usynlige kastesting, eller du kan skjule klippekantene ved å sy på pene bånd.

Hvis du skal sy bånd på koften din, er det viktig at de to båndene er like lange så kantene ikke strekkes ulikt når båndene sys på. Derfor bør du starte med å klippe to nøyaktig like lange bånd. De skal tilsvare lengden på en av klippekantene når den er passe strukket + 2 cm sømmonn i hver ende (totalt 4 cm).

Nål fast de to båndene på innsiden av koften så de dekker klippekantene og brett dem inn to ganger i hver ende. Sy så båndene fast med nål og tråd, med små usynlige sting.


Tusen takk for at du har deltatt på årets sommer-KAL med Järbo! Del gjerne resultatet ved å legge ut bilde av den ferdige koften din på sosiale medier og tagg den med # sommarkoftan2022. Vi er så nysgjerrige på å se hvordan akkurat din kofte ble!


Varme sommerhilsener fra Maja og Järbo!

VIKTIGE LENKER

Til MATERIALINNLEGG der du kan lese mer om størrelsen på koften og hvilke materialer som trengs.
Til KAMPANJESIDEN der du kan bestille garn og tilbehør til Knit-Alongen

Psst! Bli med i vår Facebook-gruppe Sommarkoftan - der deler vi bilder, tips og inspirasjon.
Vis gjerne arbeidet ditt på Facebook og Instagram (@jarbogarn). Og ikke glem å hashtagge innleggene dine med #sommarkoftan2022 !

© 2024 - Eddna