Laster...
Sommerjakken - Del 1

Sommerjakken - Del 1

Posted: 23 February, 2022
Kategori:

Hei og velkommen til del 1 av Sommerjakken!

Denne uken skal vi gi oss i kast med det mønsterstrikkede bærestykket. Tenk så gøy det skal bli å endelig få sette pinnene i det herlige Kambgarnet!

Som forberedelse til oppstarten bør du ha strikket en prøvelapp for å sjekke at strikkefastheten din er riktig i forhold til det som angis i mønsteret, og også ha tatt mål av deg selv eller den som skal ha jakken, og valgt størrelse. Har du gjort det? Bra – da setter vi i gang!

Opplegg

Maskene legges opp med et klassisk kryssopplegg, teknikken du sikkert lærte i håndarbeidstimene på skolen.

Vrangbord

Vrangborden strikkes frem og tilbake som vist i mønsteret. Du har en kantmaske i hver ytterkant (= en rettmaske sett fra retten). Det er derfor omgangene begynner med like 3 masker. Når jakken skal monteres, plukkes maskene til knappekanten opp i kantmasken.

Strikk rundt

Når vrangborden er ferdig, skal arbeidet strikkes sammen til en sirkel for at du skal kunne fortsette å strikke rundt. Det er vanlig at man gjør dette med mønsterstrikkede jakker siden man da får en glattstrikket struktur på alle de rettstrikketde omgangene. Å strikke mønster med rette masker fra retten er lettere enn med vrange fra vrangen!

Klippemaskene

For at jakken ska bli en jakke og ikke en genser, må den ”åpnes” foran med oppklipping – og for at det skal være mulig, må vi legge opp såkalte klippemasker mellom begge forstykkene.  Klippemaskene er der bare for at vi senere skal ha et mellomstykke der vi kan gjøre selv oppklippingen uten å berøre eller skade selve jakken. Sommerjakken har 5 klippemasker som er fordelt slik at det legges opp 3 masker før venstre forstykke og 2 masker etter høyre forstykke. Totalt blir det altså 5 klippemasker midt mellom begge forstykkene.

På ensfargede omganger strikkes klippemaskene med aktuell farge, og på omganger med mønsterstrikk, strikkes klippemaskene med farger som vist i diagrammet nedenfor.

OBS! I dette mønsteret er klippemaskene inkludert i det totale maskeantallet så du enkelt skal kunne kontrollregne at du har riktig maskeantall på pinnen! (Det er ikke alltid sånn, men i dette mønsteret har jeg valgt å gjøre det slik for at du skal ha mulighet for å kontrollregne det faktiske maskeantallet, og slik forsikre deg om at det er riktig.)

Å legge opp nya masker underveis i arbeidet

Når jeg skal legge opp nye masker underveis i et strikkearbeid, som f.eks. klippemasker, da bruker jeg en teknikk jeg kaller dobbelt løkkeopplegg. Ved å vri løkken to ganger i stedet for én som gjøres ved vanlig løkkeopplegg, dannes en stødig kant nede som også gjør arbeidet stødigere og lettere å håndterte.

Dessuten synes jeg det blir enklere å plukke opp nye masker i kanten etterpå, noe vi f.eks. vil gjøre når det gjelder de nye maskene som legges opp under ermene.

I filmen nedenfor kan du se hvordan jeg gjør det når jeg legger opp masker med dobbelt løkkeopplegg:

Når du har lagt opp de 3 første klippemaskene strikker du dem og fortsetter deretter å følge mønsteret. Det samme gjelder de 2 klippemaskene som legges opp på neste pinne.

Lattvisk flette

En latvisk flette består av 3 pinner. På pinne 1 strikker du som forklart i mønsterteksten.

Pinne 2 og 3, kan kjennes litt tungvint første gang du strikker dem.

Derfor vises de i hvert sitt filmklipp nedenfor. Du finner også en beskrivende tekst for disse pinnene i mønsteret. Pass på at du strammer garnet etter hver ny maske slik som jeg gjør i filmen. Da blir fletten jevnere!

Et annet tips kommer her: Når du har strikket pinne 2, tvinnes trådene rundt hverandre. Du trenger ikke å vikle opp de tvinnede trådene, men rolig vente til pinne 3 da tvinningen løses opp av seg selv.

Pinne 2

Pinne 3

Bærestykke

Husk at du bytter pinner etter vrangbordkanten og den latviske fletten!

Økningar og økningsomgangar

For at bærestykket skal bli større, strikkes økningsomganger med jevne mellomrom.

Økningene gjøres med den usynlige økningsteknikken ”Øk 1 maske under” KMV1  = ø1mu.

I videoen ser du hvordan du strikker økningene. Det finnes også en illustrasjon i mønsteret som viser denne økningsteknikken. Husk at også den andre masken i økningen (dvs. den masken som strikkes gjennom den ordinære masken) inngår i selve økningen! Du skal altså ikke regne  med den når du strikker maskene som ligger mellom økningene.

Teknikktips: Den underliggende masken som du strikker gjennom må håndteres forsiktig! Ikke dra eller strekk den unødvendig mye, bare ”smyg” garnet gjennom masken. Da blir økningene jevne og usynlige!

For att bærestykket skal forme seg pent over skuldrene, er det viktig at økningene fordeles jevnt! Derfor har jeg lagt ved en økningstabell hvor du får praktisk hjelp til å fordele økningene.

Nedenfor kan du lese mer om hvordan økningstabellen fungerer.

Husk også at økninger ALDRI gjøres i de 5 klippemaskene!

Slik fungerer økningstabellen

For at det skal bli  lettere å fordele økningene jevnt, har jeg lagt ved en økningstabell i slutten av oppksriften. Den er en service til deg som synes det er vanskelig å fordele økninger jevnt på en pinne med mange masker. Økningstabellen beskriver nøyaktig hva du skal gjøre på de enkelte økningsomgangene, avhengig av hvilken størrelse du strikker. Husk at klippemaskene er medregnet i maskeantallet som er angitt i økningstabellen! Du trenger altså ikke å tenke på å legge dem til selv, så bare gjør som det står i tabellen.

Mønsterstrikkning

Når du skal begynne å strikke mønsterborden på bærestykket (Diagram A), er det viktig at du følger forklaringene for plassering av mønsteret som gjelder for størrelsen du strikker. Da blir mønsteret sentrert og symmetrisk plassert i forhold til knappekanten.

Hvis du vet med deg selv at du strikker fastere når du strikker mønsterstrikk enn ensfarget glattstrikk, så anbefaler jeg at du på dette partiet går opp et halvt pinnenummer (eller mer om det er nødvendig). Jeg forutsetter selvsagt også at du strikker prøvelapp før du begynner på jakken, og kontrollerer at strikkefastheten din stemmer.

Her finner du et innlegg som handler spesifikt om å strikke mønster med to farger! Værsågod å ta en titt på det.

Del 1 av Sommerjakken slutter når vi når rubrikken DEL TIL BOL OG ERMER. Dette momentetet vil vi i stedet ta for oss i del 2!

Ønsker deg lykke til med jakkestrikkingen! Har du spørsmål, er det fritt frem å komme med dem under dette innlegget, eller i vår felles Facebook-gruppe ”Sommerkoftan”!

 

Psst! Bli med i vår Facebook-gruppe Sommerkoftan - der deler vi bilder, tips og inspirasjon. Vis oss gjerne arbeidet ditt på Facebook-gruppen og Instagram (@jarbogarn). Og ikke glem å bruke hashtag #sommerjakken !


© 2024 - Eddna