Laster...
Sommerjakken – Del 2

Sommerjakken – Del 2

Posted: 23 February, 2022
Kategori:

Velkommen hit igjen!

Denne uken skal vi jobbe videre på sommerjakken vår, nærmere bestemt med bolen. Etter en pangstart som inneholdt både latvisk flette, strikking av bærestykke med økninger og økningsomganger i tillegg til en mønstret bord, kommer vi nå til et litt ”roligere” parti som består av en hel del ren glattstrikk. Det er altså nå du skal plukke frem lydbøkene du lengter etter å høre på, og ta sjansen på å synke dypt ned i spennende historier samtidig som du strikker.

Men noen små utfordringer blir det likevel i denne delen! Så akkurat som i forrige ukes innlegg, vil jeg nå gjennomgå strikkingen trinn for trinn.

 

Deling til bol og ermer

Det er nå jakken skal få sin riktige fasong, dvs. midtdelen = bolen og to ermer. Dette gjøres ved at maskene på bærestykket fordeles på to mindre og én større del samtidig som det legges opp nye ”sidemasker” under ermene. Disse sidemaskene vil inngå i bolen når du strikker videre. Ermenes masker ”parkeres” på tråder. Der skal de hvile til neste uke når vi skal ta for oss ermene.

(Før du deler, bør du prøve jakken og sjekke at lengden på bærestykket kjennes riktig. Da kan du sette halvparten av maskene på en annen rundpinne så du får trukket jakken over hodet. For å sjekke at passformen kjennes riktig, holder du også sammen åpningene under ermene. Oppdager du at  lengden på bærestykket må justeres, gjør du det ved å strikke noen ekstra omganger med BF før du deler.)

Du deler ii denne rekkefølge: Strikk klippemaske 1-3, strikk maskene på venstre forstykke, sett maskene på venstre erme på en tråd, legg opp nye masker under ermet ved hjelp av dobbelt løkkeopplegg (se video del 1), strikk maskene på bakstykket, sett maskene på høyre erme på en tråd, legg opp nye masker med dobbelt løkkeopplegg, strikk maskene på høyre forstykke, strikk klippemaske 4-5. (Se eksakt maskeantall i oppskriften!)

Kontrollregn deretter ditt totale maskeantall, dvs. maskene som du nå har på pinnen (= venstre og høyre forstykke, bakstykket og de nye maskene som ble lagt opp under ermene)!

Nå er det tid for glattstrikk

Når delingen er gjort, og du har kontrollregnet maskene du har på pinnen så du vet at maskeantallet stemmer, da er det tid for å strikke rett opp – eller ned. Strikk bolen til lengden som er angitt i oppskriften. Pass på at du måler fra der delingen ble gjort, dvs. fra ermehullet!

Forberedelse til lommene

Sommerjakken vår skal nå få fine og praktiske lommer også. Ved å strikke inn en tråd i avvikende farge for hver lomme, kan vi senere strikke en innstikklomme ved å løsne trådene og plukke opp de åpne maskene. I denne delen skal vi BARE strikke inn begge trådene.

Når du har strikket bolen til angitt lengde, følger du instruksjonen for antall masker på omgangen som skal strikkes før du strikker inn den første tråden. Ta deretter en tråd av mønsterfargen eller litt restegarn, slipp bunnfargen og strikk 26 masker med den løse tråden. Når du gjort det, lar du den bare henge og går tilbake og strikker med det vanlige garnet. Strikk deretter videre over de 26 maskene som nettopp ble strikket med tråden i avvikende farge. Fortsett som forklart i oppskriften og strikk deretter inn en tråd til på motsatt side av jakken. 

Avslutt med latvisk flette og vrangbord

Jakken vår skal få en vakker kant også nede. Igjen skal det strikkes latvisk flette langs vrangbordkanten. Ikke glem å bytte til tynnere pinner før du strikker fletten og vrangborden.

Fletten strikkes deretter på samme måten som ved halskanten. Trenger du å lese nærmere forklaringer eller se på filmer som viser teknikken, kan du friske opp i hukommelsen ved å ta en titt på forrige blogginnlegg: Sommerjakken – del 1.

Når fletten er strikket, er tiden kommet for å strikke vrangbord i den mønsterfargen du har valgt! Siden vrangborden skal strikkes frem og tilbake, starter du med å felle av klippemaske 1-3 (fra retten).  Når du har strikket ut pinnen med rette masker, snur du arbeidet og feller av klippemaske 5-4 fra vrangen. Følg deretter forklaringen til vrangborden som også her starter og slutter med tre like masker selv om vrangborden ellers består av *2 r, 2 vr*. Dette gjøres akkurat som ved halskanten for å få en kantmaske som vi deretter kan plukke opp masker til knappekantene i.

Når bolen er avfelt er del 2 avsluttet. Neste uke skal vi gå i gang med ermene på jakken.

Lykke til med både strikking og sommergleder! Og er noe vanskelig eller uklart, er du hjertelig velkommen til å stille spørsmål her eller i vår felles Facebookgruppe ”Sommarkoftan”!

Psst! Bli med i vår Facebook-gruppe Sommerkoftan - der deler vi bilder, tips og inspirasjon. Vis oss gjerne arbeidet ditt på Facebook-gruppen og Instagram (@jarbogarn). Og ikke glem å bruke hashtag #sommerjakken !

 

 

© 2024 - Eddna