Laster...

Tyrkisk opplegg

Posted: 13 April, 2021
Writer: Karl Yttermyr
Kategori:

Å strikke sokker fra tåen og opp er et enkelt alternativ til det klassiske opplegget hvor du begynner med skaftet. Fordelene er flere:

  • du kan strikke skaftet så langt som garnet rekker
  • du kan måle vidden på foten direkte
  • det er lett å måle lengden på foten

Tidligere har vi vist Judy’s magic cast on, men mange synes det kan være litt komplisert. Da kan Tyrkisk opplegg være et enklere alternativ.

Det som skiller Tyrkisk opplegg fra Judy’s er at du må strikke en halv omgang (den ene pinnen) fordi maskene krysses mellom pinnene. Deretter kan du begynne å strikke første pinne. Med Judy’s krysses maskene mellom pinnene på selve opplegget.

Gjør slik:
1. Hold to pinner parallelt, tett sammen, i venstre hånd – rundpinne til magic loop, eller to strømpepinner der du strikker med en tredje.

Legg garnet rundt begge pinnene, mot deg og ikke for stramt, bare slik at garnet legger seg rundt pinnene. 6 pinner = 12 masker (1 pinne = 2 masker).

2. Legg garnet bak pinnene når du skal begynne å strikke. Hold fast starttråden så du ikke mister masker eller at de blir større mens du strikker den første pinnen.

3. Strikk maskene på den øverste pinnen (rette masker).

4. Når maskene på første pinnen er strikket, er maskene blitt krysset mellom de to pinnene, og du kan begynne å strikke første pinne. Kontroller masketallet (6 masker) så du ikke mister noen masker. Skulle det ha skjedd, er det enkelt å bare legge opp ekstra masker ved å strikke en pinne til. Stram til starttråden litt så siste maske ikke blir for løs.

5. Vri arbeidet og strikk maskene på den andre pinnen. Dette blir starten på pinnen og du kan begynne på første pinne som forklart i oppskriften til sokken.

6. Når maskene på den andre pinnen er strikket (6 masker), ser du at det har blitt en glattstrikket omgang mellom pinnene. Dette er starten på tåen. Stram til starttråden litt hvis det ser løst ut i begynnelsen.

7Fortsett å strikke rundt, og med økninger som forklart så tåen begynner å ta form.

 

© 2024 - Eddna