Laster...
Prøv ullbroderi!

Prøv ullbroderi!

Posted: 04 April, 2022
Writer: Eddna
Kategori:

Hei, Karin Holmberg her! Det er jeg som har designet vottene Vintergäck, og nå tenkte jeg å dele noen tips og triks med deg for å få vottene riktig fine.

Vi starter med tovingen. Vintergäck er en vottemodell som er tovet i vaskemaskin. Du strikker først som forklart i oppskriften i heftet Arv, det blir en skikkelig stor vott, men det er slik den skal være.

Pust så dypt og legg de ferdigstrikkede vottene i vaskemaskinen sammen med et badehåndkle, still inn på 40° finvask og fyll på med litt såpe eller ullvaskemiddel.

Trikset for å ha litt kontroll på hva som skjer inne i maskinen, er å starte forsiktig og deretter øke tovingsgraden om det trengs. Vaskemaskiner bearbeider nemlig vasken ulikt hardt.

Når vaskeprogrammet er ferdig, tar du ut vottene og prøver dem på deg. Er de litt for små? Dra ordentligt i dem, i begge retninger, til de passer til hånden din. Er de fortsatt for store? Vask igjen, denne gangen på 60°, og kanskje med et par jeans i stedet (tyngre tekstiler gjør at vottene toves mer). Når vottene har god passform legger du dem til tørk på et frottéhåndkle på et flatt underlag.

Vanlig alkalisk vaskemiddel gjør at ullen toves hardere, men det gjør også at ullen tørker ut og til en viss grad ”forstyrres”. Derfor unngår jeg å bruke det, også til toving i vaskemaskin. Synes du at det er for skummelt å legge vottene i maskinen? Tov da for hånd i stedet, med lunkent vann og såpe. Det tar lengre tid, men du har kontroll over hele prosessen, og kan få vottene til å passe nøyaktig til hendene dine. Start med å tove votten flatt. Når den har trukket seg en del sammen kan du ta den på hånden og tove/forme resten på den måten. Skyll bort all såpe og legg vottene til tørk på et flatt underlag.


Nå til broderiet! Det som skiller fritt ullbroderi på strikkede plagg fra broderi på vanlig stoff, er nettopp at den strikkede overflaten ikke er like glatt. Dette gjør det hele lite mer komplisert når mønsteret skal overføres på strikkingen, men ikke gi opp, jeg skal gi noen tips som forhåpentligvis gjør det hel enklere. Det finnes to teknikker som jeg bruker: tråkle motivet eller lag en sjablong.


Tråkle: legg en bit smørpapir over mønsteret og tegn av. Legg deretter papiret oppå votten og nål det fast. For å få det helt rett, kan du tegne en rett linje på papiret og tråkle en tilnærmet rett linje på votten. Legg på papiret så det stemmer med den tråklede linjen. Sy tråklesting med vanlig sytråd langs alle konturene på mønsteret, gjennom både papiret og votten. Pass på så du ikke syr gjennom det andre laget på votten – legg gjerne en bit kartong eller en votteblokker imellom. Riv forsiktig bort smørpapiret.


Sjablong:
legg en bit smørpapir over mønsteret og tegn av. Klipp ut de større mønsterformene (blomstene og de større bladene) så du får en sjablong. Nål den fast på votten og tegn inni de utklipte formene. Til dette trenger du en penn som fester på strikking, en slags permanent markeringspenn. Jeg bruker oftest en som heter Posca PC-3M. Den fester på nesten alle materialer og selges i forretninger med kunstnermateriell. Tegn stilker og mindre detaljer på frihånd på votten.


Når mønsteret er på plass, kommer det morsomste – å starte å brodere. Klipp av lengder av ullgarnet som er like lange som avstanden mellom hånden og armhulen din. Lengre tråder vil lett floke seg. Sy med en butt broderinål (nål med stort, avlangt øye) i størrelse 18.

Igjen, vær forsiktig så du ikke syr gjennom det underste laget på votten! Hold ene hånden inni votten hele tiden når du syr, eller legg inn en bit kartong eller en votteblokker. Gjør det som blir enklest for deg.

Begynn hver ny tråd med å træ den inn fra retten, la en ca. 10 cm lang tråd henge og stikk opp nålen der du skal begynne å brodere. Gjør det samme, men omvendt, når tråden begynner å ta slutt: stikk den ut på forsiden litt unna broderiet og la den henge.

Se på bildene for å se hvordan stingene er sydd. Sy gjerne litt lengre og færre sting enn du tror, ​​ullgarnet fyller hvert sting godt. Ikke stram for hardt, bare så mye at garnet "sier stopp". Syr du tett og strammer for mye, vil broderiet se klumpete ut. Se heller av og til litt på avstand – hvordan oppleves helheten? Fyll på med et par ekstra sting hvis det noen steder ser for glissent ut. I oppskriften finnes en broderiskole som viser hvordan du syr de forskjellige stingene.

Når broderiet er ferdig, snur du vottene med vrangen ut og trekker tilbake alle løse garnender. Fest dem ved å træ dem på nålen, én om gangen, og "vev" dem inn på baksiden av broderiet. Klipp deretter av løse trådender, damp eller fukt votten og trekk litt i den for å få den jevn og fin. Lag så flere par – jo mer du broderer jo dyktigere blir du! Kanskje du også får ideer til egne mønstre å dekorere vottene med?

Lykke til!



OPPSKRIFTSINFORMASJON VINTERGÄCK

GARN Järbo 2 tr ull (100 % ull. Ca. 100 g = 300 m)
GARNALTERNATIV Ístex Plötulopi (100 % uspunnet islandsk ull. Ca. 100 g = 300 m.)
MASKETETTHET Ca. 20 m x 28 p glattstr på p 4 mm = 10 x 10 cm
STØRRELSER Mindre (Større)
VOTTENS LENGDE Ca. 23 (26) cm (etter toving)
GARNFORBRUK
Fg 1: Ca. 50 (70) g (fg 74140, petrol)
Fg 2: Ca. 5 g (fg 74149, grønn)
Fg 3: Ca. 5 g (fg 74117, gul)
Fg 4: Ca. 5 g (fg 74102, hvit)
Fg 5: Ca. 5 g (fg 74128, cerise)
STRØMPEPINNER 4 mm
TILBEHØR Maskenål, butt broderinål str. 18, smørpapir, knappenåler, blyant, hvit markeringspenn eller sytråd og synål.
VANSKELIGHETSGRAD ***

© 2023 - Eddna