Laster...

Strikk en islandsgenser

Hva er en islandstrøye?
Jo, det er et klassisk islandsk plagg. Det som kjennetegner trøyen (eller jakken) er at den har mønstret strikk på okselet, gjerne i store grafiske former inspirert av den islandske naturen. På islandsk kalles det "Lopapeysa", og det betyr rett og slett trøye i islandsk ull. Vi pleier å kalle det akkurat "islandstrøye". Trøyene er varme, tåler regn og til og med snø. De passer derfor utmerket som ytterplagg. Den islandske ullen er utrolig vakker, holdbar og rustikk. Mange kan oppleve den som stikkende, men den blir mykere med tiden. Ofte har man et tynnere plagg under islandstrøyen. Islandstrøye er egentlig en betegnelse for alle trøyer fra Island - det er altså ikke et enkelt strikkemønster.

Er det vanskelig å strikke islandstrøyer?
Nei! Til tross for at de ser avanserte ut, er beskrivelsen enkel. Trøyen strikkes nedenfra og opp. Først legger du opp maskene for nedre vrangborden og strikker deretter kroppen (ofte er den helt rett, som en tube) opp til ermehullene. Da legger du bort kroppen og legger opp første ermen, med samme type start: ved vrangborden. Når du har strikket to ermer (to lange rør), setter du sammen erme 1, kroppen og erme 2 på samme pinne. Nå er det tid for det morsomste: oket! Samtidig som du strikker mønsterstrikk etter et fargediagram, reduserer du på angitte steder og former dermed skuldrene og reduksjonene for halsen. Når du er ferdig med oket og har felt av, syr du sammen under ermene. Voilà, du har en ferdig trøye! Mange som aldri har strikket før begynner nettopp med en islandstrøye, så ikke la deg skremme. Det er morsomt og enkelt! Du trenger å kunne: opplegg, rette masker, vrange masker, strikke 2 masker sammen, felle masker og strikke med to farger samtidig.

Hvor mange farger bruker man i en islandstrøye?
Det varierer. Noen har bare to farger, noen har opptil ti. Du kan selv bestemme hvilke farger du vil bruke. Hvis du for eksempel ser på emneknaggen #riddari på Instagram, kan du se tusenvis av versjoner med forskjellige farger. La deg inspirere og velg dine egne farger! Husk å bruke farger som står i god kontrast til hverandre. Ellers vil ikke mønsteret oppleves like tydelig.

Hvilket garn bruker man til islandstrøyer?
En klassisk islandstrøye strikkes i garn fra Island. Islands store spinneri Ístex er et kooperativ som eies av bøndene selv. Der produseres ulike kvaliteter; fra veldig tynne til veldig tykke garner. Alle er laget av 100% islandsk ull og farges på stedet i vakre, levende nyanser.

Hvilken pinne bruker man?
Bruk pinnen som er angitt i mønsteret, men lag en prøvelapp slik at du ser at du får riktig antall masker på 10 x 10 cm. Hvis du har for få masker - bruk en tynnere pinne. Har du for mange masker på 10 cm? Bruk en litt grovere pinne. Det er viktig at du har riktig antall masker - ellers blir trøyen for stor eller for liten.

Isländskt garn

Tynne Einband, klassiske Léttlopi, tykke Álafosslopi... Alle garn fra det islandske spinneriet Ístex er herlige å strikke med, naturlig vakre og rustikke. Egenskapene fra de islandske sauene gjør at garnet og plagget varer i tiår og eldes vakkert.

Å strikke etter diagram

En klassisk islandstrøye har et fargemønstret ok. Dette strikker du ved å følge et diagram der hver rute representerer en maske. Du leser diagrammet fra nedre høyre hjørne, rett mot venstre. Det er rad 1. Rad 2 kommer deretter, over rad 1. Diagrammet er rett og slett en nøyaktig kopi av alle maskene på trøyen i samme rekkefølge som de strikkes.

Gjenta markerte masker
Det er ofte en markert ramme som skal "gjentas" i henhold til instruksjonene. Da strikker du maskene inne i rammen om og om igjen til omgangen er ferdig.

Hva betyr "Ingen maske"?
Hvis det er en grå rute med teksten "ingen maske", betyr det akkurat det; at den masken ikke eksisterer (på grunn av at du har felt på forrige omgang). Da skal du bare late som om den ikke finnes og strikke neste maske i diagrammet.

Instruksjoner til diagrammet
Hvert diagram har forklaringer på hva symbolene betyr. På denne måten vet du både hvilken farge du skal strikke, og om du skal gjøre noe annet enn å strikke masken (for eksempel minske).

Exempel på diagram

Eksempel på hvordan et diagram ser ut

Videoguider for deg som ønsker å strikke en islandstrøye

Så lägger du upp

Så maskar du av

Slik strikker du med to farger

Slik strikker du sammen 2 masker

Tilbehør og pinner

Mange liker å strikke islandstrøya si med trepinner - kanskje fordi det passer godt til garnets naturlige følelse. Det velger du selvfølgelig selv! Her er noen tips til pinner vi liker spesielt godt.

Kroppen strikker du på en rundpinne med en kabel på 80-150 cm lengde. Velg en lengde som er litt kortere enn målet rundt kroppen din. Ermene strikker du på samme rundpinne med Magic Loop-teknikk eller på strømpepinner.

Slik vasker du din islandsgenser

Ikke gå glipp av de fine såpene, ullsjampoen og ullbalsamen/ullnæringen fra Ístex! De er utviklet spesielt for å passe til islandsk ull. De inneholder helt naturlige ingredienser og varer lenge. Du trenger sjelden å vaske din islandstrøye. Heng den ut til lufting over natten, så blir den som ny.

© 2024 - Eddna